IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
15:55 | 5 ноември 2014
Обновен: 00:26 | 24 март 2024

Огнища на „син език“ има в 58 населени места във Варненско

Заразата, която погуби 333 животни, отшумява

По материала работи: Златина Добрева
Огнища на „син език“ има в 58 населени места във Варненско

В 58 населени места в област Варна има констатирани огнища на заболяването „син език”, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Животните, поразени от заразата, са 333. Те са предадени на екарисажа. Интензитетът на заболяването вече отшумява, съобщиха още от ОДБХ – Варна. Пикът на заразата в района, който бе в края на август и началото на септември, е отминал. Именно в този период са регистрирани най-голяма смъртност и най-много подадени сигнали за ден за заболели животни във Варненска област.
Според статистиката през последните седмици има само единични нови случаи. Най-податливи на заболяването са овцете. Козите и говедата изкарват инфекцията скрито, въпреки че има единични смъртни случаи и при говеда. Най-често животните, които отпадат от заболяването, са овце. Всички стопани, които са спазили законоустановения срок и са подали заявление, ще бъдат обезщетени, увериха от ОДБХ - Варна.
Заболяването се предава по трансмисивен път чрез ухапване от куликоиди (комари) и не е опасно за хората. Продуктите, добити от заразени животни (мляко, месо), също не са опасни за консумация от човек.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна