IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
16:06 | 1 март 2018
Обновен: 04:46 | 30 април 2024

Спешни медици спасиха родилка от преспите

Кметове от Варненска област са вадили от снега закъсали линейки

По материала работи: Слав Велев
Спешни медици спасиха родилка от преспите

 

Родилка от с. Радан войвода, община Вълчи дол бе спасена на косъм от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна в един от най-мразовитите и снежни дни. Когато се получава сигналът за бъдещата майка, от морския град тръгва линейка с висока проходимост. Заради тежките зимни условия машината аварира до с. Ветрино. Налага се втори медицински екип на филиала на ЦСМП – Варна, във Вълчи дол да тръгне за с. Радан Войвода. С негова помощ родилката бе транспортирана успешно в МБАЛ „Света Анна“ макар и с няколко часа закъснение. Това разказа пред тв „Черно море“ директорът на ЦСМП – Варна, д-р Мая Рашева. Тя уточни, че това е бил най-тежкият случай през изминалите мразовити дни.

 

За периода 26 февруари – 1 март са изпълнени 277 повиквания, 80 от които за селища в областта. Преди всяко тръгване търсехме подробна информация доколко почистени са пътищата. Нашата работа зависи изцяло от това, призна д-р Рашева. Затова се наложи да се координираме много активно с дежурните по общини и с кметовете им. Някои от тях ни проправяха път или издърпваха закъсалите линейки. Последният случай е от 28 февруари, когато наш екип остана в преспите на пътя край Кранево. С помощта на кмета на с. Генерал Кантарджиево участъкът бе почистен и ние стигнахме успешно до двамата пациенти в селището, които след това бяха докарани във Варна, каза още шефът на ЦСМП – Варна.

 

Заради усложнената зимна обстановка линейки са прибрали от улиците 9 души с тежки травми от падания на леда, както и 3-ма души, пострадали при пътнотранспортни произшествия. С линейки до болница са откарани 3 родилки. По време на бедственото положение в община Аксаково спешните адреси там са били обслужвани от варненски екипи. 

 

Като цяло повикванията към „Бърза помощ“ в суровите зимни дни не са се увеличили. Хората разбираха, че достъпът на линейките до тях е затруднен и разчитаха на консултации по телефона. Най-хубавото е, че нямаме необслужен адрес въпреки закъсненията, наложени от усложнената обстановка, обобщи д-р Мая Рашева.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

НИНА РУСКОВА

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна