IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
18:40 | 26 април 2018
Обновен: 09:52 | 24 април 2024

Експерт: Книжка за кола се купува все по-трудно

Маргарита Калинова доволна от видеонаблюдението в залите и автомобилите

По материала работи: Борис Проданов
Маргарита Калинова

Високите скорости, лошите пътища, алкохолът и наркотиците са основната причина за пътно-транспортните произшествия. Това каза в интервю за телевизия „Черно море“ Маргарита Калинова, управител на автошкола. Благодарение на въведените мерки по време на изпитите за кандидат-водачи, да си купиш книжка е все по-трудно.

 

Необходимостта от видеонаблюдение в залите и автомобилите по време на изпити вече дава своите положителни резултати. Въпреки това е добре да се оптимизира конспектът с листовките, голяма част от които нямат приложение.

 

Но и така възможността за злоупотреби вече е сериозно затруднена, убедена е тя.

 

31 часа е предвиденото обучение за кандидат-водачите на моторни превозни средства и те са напълно достатъчни. Остава възможността за доплащане на допълнителни часове. Първоначално часовете са били 24. Цените е добре да се определят централизирано на някакъв минимум, а при интерес от кандидат-шофьорите определени фирми да вземат и повече.

 

Маргарита Калинова коментира, че би било полезно държавата да въведе облагаем минимум на курсовете. Тогава за всички автошколи ще има лоялна конкуренция. По нейни думи липсата на опитност не е сред водещите причини за катастрофите.

 

По повод идеята на Министерството на транспорта кандидат-водачите да получават временни свидетелства за това, че в момента се обучават, и да имат право да карат автомобил с придружител до 1 г., Калинова е убедена, че дори и когато начинаещите шофьори имат книжки, инцидентите са много. Ако предвидените промени влязат в сила, експерти смятат, че това може да доведе до още повече произшествия. 

Емил Дамянов

Нина Рускова

 

Още по темата: Кампанията „Не шофирай, ако си пил“ във Варна продължава до края на абитуриентските балове

Коментари

Новини Варна