IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
16:26 | 8 януари 2015
Обновен: 22:02 | 30 април 2024

Варненско село продължава да бедства

Не могат да източат язовир “Караманите”

По материала работи: Златина Добрева
Варненско село продължава да бедства

В сила остава частичното бедствено положение в село Метличина, община Вълчи дол, във Варненска област. Причината са няколко пробойни в стената на язовир „Караманите”, най-голямата от които е с диаметър около 15 сантиметра, съобщи кметът на община Вълчи дол Пенка Йорданова.
Ремонтът на съоръжението и изпускането на язовира се затрудняват от минусовите температури, които са довели до образуването на ледени блокове по повърхността на водата, добави тя. В момента е изключително належащо да се намали налягането и да се освободи товарът от стената на язовира.
Екипите на “Гражданска защита” – Варна, работят по освобождаването на тръбата, която е заварена. Разчиства се и теренът на близкото дере, коментира кметицата.
Йорданова поясни, че този водоем е сух от години, но водата сега се е събрала заради изпускането на останалите седем действащи язовира в района, които се освобождават контролирано. Стената е обезопасена с чували с пясък. Прокопан е и канал, който да отвежда водата в дерето. Язовирът се намира в землището на село Караманите, но дерето води към село Метличина, затова и опасността за населението в Метличина остава до пълното освобождаване на водата от язовир „Караманите”.

Коментари

Новини Варна