Христо Родинов от варненското село Страшимирово създаде сорт люта чушка "Български дух". Тя е кръстоска между „Тринидад моруга скорпион“ – най-лютата чушка до 2013 г., и червено „Хабанеро“.
Резултатът е лъскава, червена и много люта българска чушка.
„От чисто любопитство се роди идеята да направя нещо по-различно. В началото започнах да кръстосвам различни сортове и да видя какво ще излезе. По този начин се създаде тази чушка“, разказва Христо Родинов, който е от Варна и моряк по професия.
Той уточнява, че опитите по създаване на сорта му отнели 5-6 г.
„Българският дух“ се причислява към семейство люти чушки, което идва от Карибския регион. Когато се разрежат, миришат на цитрус. Следващата стъпка за Родинов е патентоване на сорта. Това ще е най-лютата българска чушка - като лютивина от 100 000 до 500 000 сковила. За сравнение, най-разпространената българска люта чушка в света - „Български морков“, е 20 000 сковила.
Прочетете още: Секретен военен строеж тъне в забрава край Варна