IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
14:45 | 27 януари 2021
Обновен: 16:49 | 25 април 2024

Девненец, шофирал след употреба на алкохол и без книжка, отива в затвора

Предложил и подкуп от 200 лв. на полицаи

По материала работи: Ставри Таргов
Девненец, шофирал след употреба на алкохол и без книжка, отива в затвора

Варненският окръжен съд призна за виновен 46-годишния Райко К., за това, че дал подкуп на двама полицейски служители, за да не му съставят акт да административно нарушение, като шофирал след употреба на алкохол и без свидетелство за управление на автомобил.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие. В този случай той признава вината си и всички факти и обстоятелства изложени в обвинителния акт, а размерът на постановената присъда „лишаване от свобода“ законът изисква да се намали с 1/3.

На 31.07.2020 г. Райко К. бил спрян за проверка от полицейски патрул в Девня. За да не извършат действия по служба – да довършат проверката на управлявания от него автомобил, той дал подкуп от 200 лева. Мъжът оставил две банкноти всяка с номинал от 100 лева върху седалката на полицейския автомобил под крака на единия полицай.

Полицейският служител веднага излязъл от автомобила и го заключил. Райко К. бил тестван за алкохол, като пробата отчела 2,65 промила алкохол в кръвта. В хода на проверката се установило, че 46-годишният мъж не притежава свидетелство за управление на МПС и няма сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Райко К. е роден в Девня, неграмотен, неженен, осъждан. Пред съда защитата му изтъкна, че той се грижи сам за три деца и е трудово ангажиран, поради което пледира за минимален размер на наказанието.

Прокуратурата от своя страна изтъкна, че критичното отношение към извършеното, самопризнанията и съдействието на разследването са смекчаващи отговорността обстоятелства. От друга страна обаче са налице лоши характеристични данни за Райко К., предишна съдимост, невлияеща на квалификацията на деянията и негативна справка на нарушител-водач.  Държавното обвинение пледира за наказание под средния размер предвиден в НК за подкуп, което е по-тежко от двете престъпления.

За предложения подкуп Окръжен съд – Варна, наложи на Райко К. наказание 2 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 200 лева, а за шофирането след употреба на алкохол 1 година  и 4 месеца и глоба - 200 лева.

Заради изискването на закона наказанията бяха намалени с 1/3, съответно 1 година и 4 месеца за подкупа и 1 година за второто престъпление. 46-годишният мъж ще търпи най-тежкото от така определените наказания, а именно 1 г. и 4 месеца затвор при първоначален общ режим и глоба в размер на 200 лева.

Райко К. следва да плати и направени в хода на делото разноски в размер на 302,99 лева в полза на Държавата.

Присъдата подлежи на въззивна проверка в 15 дневен срок, считано от днес.

Коментари

Новини Варна