IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
13:30 | 1 февруари 2021
Обновен: 00:08 | 20 април 2024

Екоминистърът: Водна криза по Черноморието няма да има

Дъждовете напълниха язовир "Камчия"

По материала работи: Ставри Таргов
Екоминистърът: Водна криза по Черноморието няма да има

Всички пътни отсечки, по които има опасност от срутища, ще бъдат затваряни до пълното им обезопасяване. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие - Николай Нанков.

Язовир "Камчия" е пълен и в следващата година водна криза по Черноморието няма да има. Това обяви екоминистърът Емил Димитров в Бургас след среща с министър Нанков, съобщи БНТ.

Според екоминистъра язовир "Камчия" е напълнил обема си и няма опасност от сух режим в областта. В момента язовирът е с обем от 174 млн. кубични метра - достатъчни да осигурят водоснабдяването в цялата област.

Въпреки липсата на риск от наводнение в момента се изграждат пречиствателни станции и нов тръбопровод на другите два язовира в областта "Ахелой" и "Порой". Те ще се използват като алтернативни водоизточници в случай на криза.

 "Няма да има криза по Черноморието, защото язовирът е пълен. Не само тук, но и в Северното Черноморие. Ще имаме вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков". Тези два язовира, които в момента закачаме, са една огромна придобивка за Бургас, да може една година да изкара дори и "Камчия" да не подаде вода към вас", заяви Емил Димитров.

От своя страна министър Нанков заяви, че до края на деня АМ "Люлин" ще бъде отворена за движение в посока Перник.

"За съжаление, в този период освен аварийни и палиативна дейности не могат да бъдат извършвани. Но в рамките на пролетните и летните месеци има заделен бюджет от миналогодишния такъв по отношение на обмрежвания, обрушвания и работа с алпинисти по тези участъци", посочи Николай Нанков.

Коментари

Новини Варна