IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
15:00 | 16 февруари 2021
Обновен: 16:25 | 23 април 2024

10 602-ма пациенти са сменили личния си лекар през декември във Варненско

Избор на нов семеен доктор може да стане и през юни

По материала работи: Ставри Таргов
10 602-ма пациенти са сменили личния си лекар през декември във Варненско

10 602 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември 2020 г., сочат данните на РЗОК - Варна. В тази бройка освен пререгистрациите поради лични предпочитания на пациента влиза и смяна поради прекратяване на практиката на общопрактикуващ лекар (ОПЛ), както и поради промяна на настоящ адрес на пациента.

Освен през декември нормативните документи позволяват смяната на ОПЛ по лични предпочитания да се извърши по бърза процедура и от 1 до 30 юни, когато не е необходимо подаване на молба в Здравната каса и отписване от настоящия личен лекар.

Здравноосигуреното лице разпечатва от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню „За гражданите”, подменю „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар”).

Пациентът вписва личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка отива при избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Освен през юни и декември нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ личен лекар, независимо от причините за това.

За улеснение на здравноосигурените лица НЗОК поддържа актуален регистър с подробна информация за всички договорни партньори. Те са посочени с адреси и телефони на практиките.

Информацията може да бъде открита на официалната страница на НЗОК – www.nhif.bg, в меню „Информация за договорени дейности”, подменю „Търсене на договорни партньори и дейности”.

 

Коментари

Новини Варна