IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
16:30 | 25 март 2021
Обновен: 19:42 | 17 април 2024

Язовир "Камчия" е пълен на 90%

Със сравнително малко вода е все още яз. “Тича”

По материала работи: Ставри Таргов
Язовир "Камчия" е пълен на 90%

Валежите успяха да напълнят питейните язовири у нас. В момента водите в тях са 78,8% от общия им обем и 74,75% от полезния, показва ежедневният бюлетин на Министерството на околната среда за вторник.

В момента водата в повечето язовири е не само над 50% от обема им, а се доближава до пълния капацитет.

Изключение прави само “Бели Искър” край София, който е под половината - с 37,76% наличен полезен обем. От началото на месеца продължава тенденцията водните басейни около София да спадат. В края на февруари нивото на “Бели Искър” беше намаляло от 73,5 на 53,5 на сто, а в средата на март вече стига до 42,79%.

Водата в “Искър” също спада, но по-бавно. В началото на месеца нивото беше 77,2%, в средата - 76,11 на сто, а във вторник вече е 75,5%. “Дяково”, който дава вода на Дупница и Кюстендил, също продължава да спада и за 25 дни е намалил обема си от 83,6 на 80,2%.

В бюлетина обаче е отбелязана положителна тенденция на приток. Нивата на яз. “Студена”, който навлече на Перник водна криза, остават стабилни и се задържат на 81-82%. Притокът му обаче е по-малък от разхода, а от 10 януари той е в режим на контролирано изпускане.

Със сравнително малко вода е и язовир “Тича”. В момента той е пълен 52,46%, но все пак е успял да прескочи критичните нива, тъй като в началото на месеца водата беше под половината от обема. Остава тенденцията за повишаване на обема и приток, по-голям от разхода.

“Калин” и “Карагьол” също са с много ниски нива, но те заедно с “Огняново” се използват само за резервно водоснабдяване.

Наличният полезен обем в “Асеновец” край Сливен, който миналата година беше критичен, продължава да се увеличава и вече е стигнал до 78,2%.

Черноморието окончателно е спасено от водна криза - “Камчия” вече е с наличен полезен обем от почти 90%. “Ясна поляна”, който също се използва за питейно-битови нужди от Бургас, пък е пълен 83,3%.

Запълването на яз. “Йовковци” край Велико Търново е най-голямо, като дори минава 100% от наличния полезен обем. “Среченска баня”, даващ вода на Враца и Монтана, също е изцяло запълнен - наличният полезен обем е 99,10%, както и този в “Боровица” до Кърджали - с 98%.

Според екоминистъра Емил Димитров сега в язовирите има с 65% повече вода, отколкото миналата година по това време. Основната задача на ведомството в момента е да се държат под контрол нивата, така че да не прелеят при топенето на снега. Поради това е въведено непрекъснато наблюдение. Където е необходимо, се освобождават количества.

Преди дни Димитров посети язовирите “Асеновец”, “Жребчево” и “Копринка”. Той успокои, че няма опасност от водна криза в страната, има достатъчно вода, а язовирите са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна