IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
10:00 | 1 април 2021
Обновен: 12:54 | 16 април 2024

Здравната система е пред колапс, а медиците в страната – смъртно уморени!

В морската столица всяко второ обаждане до спешна помощ е за Ковид пациент

По материала работи: Ставри Таргов
Здравната система е пред колапс, а медиците в страната – смъртно уморени!

Здравната система е пред колапс, а медиците в цялата страна - смъртно уморени, признават от Спешна помощ. В столицата телефоните не спират да звънят за Ковид пациенти. 30-те екипа едва смогват, а сигналите надвишават 600 на дежурство.

"Получаваме сигналите на 30-40 секунди, работим на пълни обороти, проявяваме много усърдие, внимание и се стараем да изпълняваме адресите. Остават, обикновено около 100-110 адреса, навярно ще останат за нощна смяна", каза диспечерът от Спешна помощ в София Росица Велкова.

Подобна е и ситуацията в Спешна помощ - Варна. Срещаме се с доктор Людмил Станев - в малък прозорец между продължаващите с часове дежурства. Разказва ни, че кризата излиза от контрол.

"Положението е силно драматично, легла няма вече. И системата вече е на ръба, още малко болни и ще падне в пропастта – това е положението", коментира д-р Людмил Станев от Спешна помощ - Варна.

В морската столица всяко второ обаждане до спешна помощ е за Ковид пациент.

"Адресите ни са скочили с може би с 30-40%. На 29 март 50% са били заболели от Ковид-19", сподели зам.-директорът на Спешна помощ във Варна д-р Иван Здравков.

В открито писмо спешните медици от цялата страна призоваха да не се разхлабват мерките от 1 април. Те определят последната заповед на здравния министър като "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на пациентите".

Разбират и икономическите последици.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна