IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
14:45 | 27 май 2021
Обновен: 02:39 | 23 април 2024

Регионалната програма за заетост на Варна осигурява 108 работни места

За нея са предвидени 377 778 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Регионалната програма за заетост на Варна осигурява 108 работни места

Регионалната програма за заетост за Област Варна, разработена в изпълнение на чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта, стартира на 01.06.2021 г.

Регионалните програми за заетост и обучение са ефективен инструмент на политиката по заетостта, за решаване проблемите на местните пазари на труда, чрез повишаване предлагането на работни места и интеграция на безработни лица от уязвимите групи.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда реализиране на една Регионална програма за всяка административна област, изготвена на база предложения от областна и общинските администрации.

Ще се финансират дейности насочени към следните целеви групи:

безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети;

безработни над 50-годишна възраст;

безработни с ниска или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);

хора с увреждания;

продължително безработни;

лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Основна цел на Регионалната програма за заетост и обучение на област Варна през 2020г. ще бъде повишаване на заетостта, намаляване на безработицата чрез разкриване на работни места за безработни лица от  неравностойните групи на пазара на труда.

В регионалната програма на област Варна през 2021 г. се предвижда да бъдат разкрити общо 108 работни места, от тях 43 на пълен работен ден и 65 а непълно работно време (14 на 6-часов работен ден и 51 на 4-часов работен ден).

За реализацията на регионалната програма са одобрени 377 778 лв., които са осигурени от Държавния бюджет.

Коментари

Новини Варна