IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
15:00 | 17 юни 2021
Обновен: 10:03 | 19 април 2024

Откриха лобното място на изтребителя МиГ-29 край Шабла

Части от самолета са разпръснати на площ от 1 кв. километър

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха лобното място на изтребителя МиГ-29 край Шабла

 

Намерено е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени.

Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част, която да бъде лесно извадена впоследствие, и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха, каза командирът на ВМС.

В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати.

Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра. Мястото, което трябва да се обследваq е с площ над 1 кв. км. Площта е голяма и не е ясно дали черната кутия е останала здрава, каза още контраадмирал Михайлов.

"Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено", каза контраадмиралът.

Разполагаме с достатъчно екипи и средства за обследване на района. Не е необходимо да търсим помощ от други държави, допълни още командирът на ВМС.
Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Контраадмирал Михайлов разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 души от ВМС и 21 души от гранична полиция, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна