IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
15:30 | 20 юни 2021
Обновен: 17:11 | 23 април 2024

Обилните валежи размътиха водата на добричлии

РЗИ взема проби за евентуални замърсявания

По материала работи: Ставри Таргов
Обилните валежи размътиха водата на добричлии

В неделя сутринта от чешмите в жилищата в град Добрич започна да тече мътна вода, някои в социалните мрежи я определиха като като кална. Пак там почти настана паника – трябват ли водоноски, каква е причината и т.н.

Съобщението от ВиК-район-Добрич, беше лаконично: „Поради обилните валежи водата в град Добрич е мътна и не е годна за питейни нужди; Проблемът е отстранен, но избистрянето на водата в мрежата ще продължи през целия ден / бел. а. – неделя/.”

Впоследствие стана ясно, че обилните дъждове в Добричка област – почти през прекъсване в нощта срещу събота и в събота до около обяд, са довели до просмукването на падналия дъжд и смесването му с подпочвените води.

Помпените станции, които захранват град Добрич – Приморци и Батово, са засмукали от тези замърсени води, които са напълнили градската канализационна мрежа. В неделя дежурният във „ВиК” заяви, че от неделя сутринта се подава чиста вода, но, докато се изчисти замърсената, ще минат поне 10-12 часа.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов написа в профила си във Facebook: “Разговарях с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова за състоянието на питейната вода в Добрич, като изисках да бъдат взети проби, за да се установи има ли реален проблем за безопасността при ползването. Такива ще бъдат взети от кварталите и централна градска част.

Вследствие на обилните валежи съоръженията на помпена станция „Приморци” са засмукали кал и това е довело до сегашното състояние на питейната вода - това ми обясни директорът на „ВиК”. По негови думи проблемът ще се реши след изтичане на водата от тръбите.

Това обаче не дава нужното спокойствие на всички нас като потребители и затова изисках проверка на водата. Продължавам да следя ситуацията”, информира "24 часа".

Коментари

Новини Варна