IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
17:00 | 24 юни 2021
Обновен: 06:23 | 29 април 2024

Специален робот извадил черната кутия от разбилия се МиГ (Видео)

Процедурата продължила около час

По материала работи: Ставри Таргов
Специален робот извадил черната кутия от разбилия се МиГ (Видео)

Снимка bTV

Един час е продължила цялата операция по изваждането на черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29, като дистанционно управляем подводен апарат е отделил устройството от останките на самолета чрез специален манипулатор.

Това стана ясно от брифинг на военноморските сили след прибирането на минния ловец „Цибър“, който беше ангажиран в акцията.

Капитан Мирослав Добрев обясни, че корабът през нощта е извършил преход до мястото, където са били открити останките на самолета и подготовката за днешната операция (включително – облседване със сонар) е приключила в ранните сутрешни часове.

„В 10:20 ч. черната кутия беше открита, в продължение на 20 минути работихме с апарата на фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутията на борда“, допълни той.

Самата кутия външно е цяла, но повече не може да се каже преди анализ от специалист, коментира кап. Добрев. Била е заедно с други части от самолета.

Йордан Чернаев от фирмата посочи, че самото изваждане не е било проблем. По думите му големият периметър и лошото време са били основен проблем през последните дни, информира bTV.

Коментари

Новини Варна