IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
14:15 | 28 юни 2021
Обновен: 10:06 | 24 април 2024

Пиян и без книжка ще лежи година и 4 месеца в затвора

Апелативeн съд - Варна, отказа да намали наказанието му

По материала работи: Ставри Таргов
Пиян и без книжка ще лежи година и 4 месеца в затвора

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд спрямо подсъдим за две престъпления: за даване на подкуп на двама полицаи, за да не извършат действие по служба - да довършат проверка на водач на МПС, и за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

Пред първата инстанция производството е протекло при съкратено следствие, като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. За деянията му били наложени 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 200 лв. Недоволен от присъдата, той я обжалва, като поиска намаляване на наказанието и условно изтърпяване. 

На 31 юли 2020 г. двама полицейски инспектори участвали в Девня в специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението. Предната вечер подсъдимият до късно пил алкохол, като продължил да го прави и сутринта на инкриминираната дата. Въпреки това, около обяд седнал зад волана, возейки трима души.

Полицейският патрул спрял за проверка автомобила, движещ се с изключени задължителни светлини. Служителите поискали личните документи на водача и тези на автомобила, но Райко К. казал, че ги е забравил в дома си.

Органите на реда решили да го тестват за употреба на алкохол. През това време мъжът поставил две банкноти с номинал от по сто лева на седалката на служебния им автомобил.

Тестът с дрегер отчел 2,65 промила алкохол, а нарушителят бил задържан. Съставен му бил акт за извършени административни нарушения - управление на МПС без свидетелство за управление /подсъдимият не притежавал такова/, липса на регистрация на автомобила и на задължителна застраховка „Гражданска отговорност". 46-годишният Райко К. е многократно осъждан и с множество нарушения на Закона за движение по пътищата.

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура заяви, че наложеното наказание е снизходително при „фрапантните нарушения“, извършени от подсъдимия: след двудневен запой се качил в автомобил без регистрация, без документи и без светлини, но със стремеж да подкупи полицаи.

Настоящата инстанция споделя мнението на Окръжен съд - Варна, че дадените 200 лв. безспорно представляват дар на длъжностни лица от МВР, за да не извършат действия по служба. Правилен е и изводът на първоинстанционния съд, че подсъдимият е управлявал автомобила с концентрация на алкохол над 1,2 промила, а именно 2.65 промила, а това показва наличие на пряк умисъл.

Въззивният съд прие, че наложените наказания отчитат степента на обществена опасност на стореното и ще изпълнят целите на закона – да се предотвратят бъдещи подобни действия както от страна на Райко К., така и от останалите членове на обществото. Затова настоящата инстанция заключи, че се не се налага намаляване на санкциите.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд спрямо Райко К., предложил подкуп на полицейски служители, след като шофирал след употреба на алкохол и без свидетелство за правоуправление.

Решението подлежи на проверка от ВКС.

 

Коментари

Новини Варна