IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Област Варна
15:15 | 6 юли 2021
Обновен: 04:54 | 26 март 2024

Административен съд – Варна, отхвърли жалбата на кмета на община Вълчи дол

Решението подлежи на касационно обжалване

По материала работи: Ставри Таргов
Административен съд – Варна, отхвърли жалбата на кмета на община Вълчи дол

Административен съд – Варна, отхвърли жалбата на Георги Тр. против Решение № 142-МИ от 11 юни 2021 г. на Общинската избирателна комисия /ОИК/ гр. Вълчи дол, с което е обявено предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет на община - Вълчи дол, и е обезсилено издаденото му удостоверение за избор.

Жалбоподателят Георги  Тр. е обявен за избран за кмет на община - Вълчи дол, на първи тур от местните избори 2019 г. На 11 юни 2021 г. на заседание на ОИК - Вълчи дол, е взето обжалваното от Георги Тр. Решение № 142-МИ, с което е обявено предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет на община – Вълчи дол.

Общинската избирателна комисия – Вълчи дол, взема това решение на основание Решение на КПКОНПИ и тяхно писмо, с което се изисква ОИК - Вълчи дол, да предприемат действия по предсрочно прекратяване на правомощията на Георги М. Тр. като кмет на община - Вълчи дол.

Основание за решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ е разпоредби в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /ЗПКОНПИ/ поради установен конфликт на интереси по отношение на Георги М. Тр. като кмет на община - Вълчи дол и в това му качество на лице, заемащо висша публична длъжност за това, че с подписването на платежни нареждания е разходвал бюджетни средства в интерес на Сдружение „Футболен клуб Спортист - с. Михалич“, в което същият е бил член на Управителния съвет.

В хода на съдебното производство, по образуваното в Административен съд – Варна, адм. дело №1328/2021 г., по искане на жалбоподателя, съдът откри производство по оспорване истинността на подписите в Протокола на ОИК – Вълчи дол, и  допусна извършването на Съдебно-графологична експертиза /СГЕ/.

Според заключението по СГЕ, изготвено от вещото лице  Ем. Ат., подписите, положени за „Председател“, „Секретар“ и „Членове от 2 до 9“ в Протокол № 48/11.06.2021 г. на ОИК - Вълчи дол, са изпълнени от лицата, посочени срещу тях.

В своето Решение съдът кредитира изцяло така изготвеното заключение като компетентно, обосновано и обективно дадено. В мотивите си съдът сочи, че ОИК - Вълчи дол, е била длъжна в тридневен срок от получаване на уведомителното писмо от КПКОНПИ изх.№ ЦУ-01-8667/29.04.2021г., да постанови решение за прекратяване пълномощията на жалбоподателя като кмет на община - Вълчи дол.

Съдът счита, че решението на ОИК – Вълчи дол, за предсрочно прекратяване на пълномощията на Георги Тр. като кмет на Община - Вълчи дол, е взето с изискуемото мнозинство.

Решението на Административен съд - Варна, съгласно чл.459, ал.8 от ИК, подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на РБ в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Коментари

Новини Варна