IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
08:45 | 23 юли 2021
Обновен: 06:39 | 17 април 2024

Четирима варненци и двама чужденци с "Делта" щама в морската столица

По-заразният вариант на коронавируса SARS-CoV-2 вече е засечен в 13 области

По материала работи: Ставри Таргов
Четирима варненци и двама чужденци с "Делта" щама в морската столица

По-заразният делта вариант на коронавируса SARS-CoV-2 продължава да се разпространява в България, като вече е засечен в 13 области, показват резултатите от последната партида клинични проби, подложени на целогеномно секвениране.

Делта съдържат 58.9% от анализираните 90 проби, като този вариант е установен в София (24), Бургас (7), Варна (4), Софийска област (3), Велико Търново (3), Пловдив (2), Плевен (2), както и в по една проба от Благоевград, Видин, Русе, Стара Загора, Хасково, Шумен.

Има и двама чужденци във Варна, дали положителна проба за делта.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната. Освен делта, 35.6% от пробите са от алфа вариант (английски), а една проба е от бета вариант (южноафрикански).

При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава.

Все още е трудно да се добие картина за разпространението на ключовия вариант у нас от тези данни, тъй като те се различават скокообразно от седмица на седмица. Миналата седмица например от резултатите само 27.2% бяха делта, в предходната седмица - 45.3%, като и двете извадки бяха от проби, взети през юни. Вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че делта вариантът все още е под 30% от пробите у нас, съобщава "Сега".

Коментари

Новини Варна