IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
10:45 | 27 юли 2021
Обновен: 06:09 | 18 април 2024

5 горски пожара са станали в Североизточна България

От СИДП призовават за бързо подаване на сигнал на тел.112 при поява на пламъци

По материала работи: Ставри Таргов
5 горски пожара са станали в Североизточна България

Всички стопанства на територията на СИДП имат готовност да се справят с евентуални запалвания в държавните горски територии. Това е заключението на експерти от РДГ-Шумен и Варна, пожарните служби и служители на предприятието.

В рамките на месеца бяха инспектирани всички водоизточници от които ще се черпи вода при пожар, бе проверено състоянието на минерализованите ивици и полосите, както и на екипировката и противопожарните автомобили на стопанствата.

Пет пожара са регистрирани от началото на годината до момента в Североизточна България, като са засегнати общо 16 декара от територията на ДГС-Варна, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Шерба, ДГС-Нови пазар и ДЛС-Черни Лом.

За същия период на миналата година пожарите са били 45 и са обхванали 677 декара. През последните две години пожарите на територията на СИДП са низови, най-често е горяла мъртва горска постилка, треви и храсти.

Ръководството на предприятието за пореден път призовава хората да не палят огън извън населените места, защото продължителното засушаване и високите температури през последните дни са изключително опасни и са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, които трудно биха били погасени.

Нека всички, които станат свидетели на нерегламентирани запалвания в близост до горските територии да подават сигнали на телефон 112, за да може пожарните служби и горските да реагират възможно най-бързо и да не се стигне до унищожаване на големи горски масиви.  

Коментари

Новини Варна