IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
09:45 | 9 септември 2021
Обновен: 09:01 | 15 април 2024

Тъмночервено Търговище, а и Варна усилено крачи. Задава ли се локдаун!

Подобно ниво на разпространение на вируса предвижда забрана на конгреси, семинари, мачове ...

По материала работи: Ставри Таргов
Тъмночервено Търговище, а и Варна усилено крачи. Задава ли се локдаун!

В България вече има област в тъмночервено ниво на разпространение на COVID-19 - Търговище. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, които са към 5 септември.

Заболяемостта там е 575 на 100 000. 18 области са в червената зона - със заболяемост между 250 и 500 на 100 000. Само девет са в жълтата зона (от 100 до 250 заболели на 100 хил.). В зелената зона вече няма нито една област.

Според Плана на здравния министър Стойчо Кацаров навлизането в тъмно червена зона предвижда почти пълен локдаун. Подобно ниво на разпространение на вируса предвижда забрана на конгреси, семинари, мачове и спортни събития, затваряне на музеи, галерии, фитнеси и т.н., а на ресторантите би следвало да е позволена само доставката по домовете. Все още обаче никой не говори за тези крайни мерки.

Заради стръмното покачване на заболелите в последните дни местните власти в Търговище все пак наложиха ред ограничения - от 4 до 6 септември там бе забранено провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, изложения и други обществени прояви в присъствена форма на закрито.

Събирания от частен характер, в това число сватби, кръщенето, погребения и т.н., извън дома не бяха позволени за повече от 30 души. Мачове и спортни събития не се провеждаха на закрито. Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, СПА и уелнес центрове бяха отворени само за индивидуални посещения.

Преустановени бяха посещенията на музеи, галерии и други културни събития. От 7 септември започнаха да се прилагат мерките за цялата страна от последната заповед на здравния министър - заведенията да работят до 23 часа, конференции и семинари да се провеждат при 30% запълнен капацитет и т.н.

Не е ясно и дали училищата в Търговище ще отворят врати на 15-ти септември. Според първия вариант на насоките на МОН при попадане в тъмночервена зона учебните заведения би трябвало да преминат изцяло на онлайн обучение.

Според новите актуализирани препоръкии обаче се дава последната дума на здравното министерство - те ще минават към дистанционни уроци само ако има изрична заповед за това от здравния министър. Ако няма, ще се действа по правилата на червения сценарий, който вече почти се припокрива с тези за зелен и жълт - към дистанционно обучение ще минават конкретни училища, които имат над 10% заболели ученици.

Сред другите области най-близо до тъмночервената зона е Бургас - с 427 заразени на 100 хил., следвана от област Велико Търново - 418, Ямбол - 380, Русе - 370, Варна - 362 и др., съобщава "Сега".
 
 

Коментари

Новини Варна