IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
11:15 | 28 септември 2021
Обновен: 13:27 | 16 април 2024

Спипаха хитруша Кадрия Р., мамила с ТЕЛК менте. Има да връща – 12 бона

Ще трябва да плати и близо 800 лева разноски по делото

По материала работи: Ставри Таргов
Спипаха хитруша Кадрия Р., мамила с ТЕЛК менте. Има да връща – 12 бона

Жена с ТЕЛК – менте беше осъдена да върне близо 12 000 лева на държавата и да изтърпи условно наказание за това, че е ползвала неистински официален документ и неправомерно е получавала пенсия за инвалидност.

Кадрия Р. от лознишкото село Манастирско била освидетелствана със заболяване на черния дроб още през 1994 година. От 1995 година при последващите й явявания пред експертната комисия към тази диагноза била добавена и хипертонична болест на сърцето.

В последното ТЕЛК решение от 2008 г. хипертонията била отразена като водещо заболяване, на база на което й била определена 40 % нетрудоспособност със срок инвалидизация до 10 октомври 2010 г. Независимо от това, в началото на 2009 г. жената решила да увеличи размера на определената й пенсия, като бъде покачен процента на определената нетрудоспособност.

За целта Кадрия по неправомерен начин се снабдила с ново Експертно решение, на което бил придаден вид, че е издадено от ТЕЛК- Разград. На 5 януари на името й бил съставен по неустановен начин и от неустановено лице неистински официален документ, уж „подписан“ от състав на ТЕЛК – Разград.

Към медицинското й експертно досие били приложени епикриза, издадена от отделение „Гинекологично отделение“ при Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар – Русе-ЕООД и протокол на ЛКК от диспансера.

В хода на разследването била изискана от управителя на въпросното лечебно заведение, от която станало ясно, че Кадрия не е била приемана за лечение там и подобни документи не са й издавани. В решението-менте се посочвало, че жената е с гинекологично онкозаболяване и й е определена 80% трайно намалена работоспособност със срок до 1 декември 2012 г.

Същото решение по служебен път било изпратено в РУСО – Разград, където тричленна медицинска комисия го потвърдила и същото влязло в сила. Въпреки че знаела, че не е освидетелствана от ТЕЛК – Разград, на 9 февруари 2009 г.

Кадрия лично подала заявления за отпускане на лична пенсия и лична социална пенсия за инвалидност по до директора на РУСО, към които приложила неистинския документ.

Така, в периода 05.01.2009 г. – 31.07.2014 г. тя получила общо 11 818.16 лева пенсия за инвалидност. От 01.08.2014 г. плащането било спряно, поради представяне на доказателства за обстоятелства, които могат да доведат до прекратяване на получената пенсия.

По случая Кадрия е направила признания, а делото й е гледано по съкратения ред, заради което съдът й е намалил наказанието. Според решението на магистратите тя ще трябва да изтърпи година и четири месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Жената е осъдена да заплати на Националния осигурителен институт сумата 11 818.16 лева и лихвата върху нея, както и близо 800 лева разноски по делото.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Разград, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна