IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
13:30 | 16 ноември 2021
Обновен: 19:06 | 23 април 2024

Анкетират 560 жени във Варненско за домашно насилие

Обект на наблюдение са всички дами на възраст 18 - 74 години

По материала работи: Ставри Таргов
Анкетират 560 жени във Варненско за домашно насилие

През ноември 2021 г. в изпълнение на Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 960467-2019-BG-GBV SURVEY-2 Националният статистически институт (НСИ) започва провеждането на анкетно проучване сред домакинствата по проект „Изследване на насилието, основано на пол“.

То се провежда при стриктно спазване на изискванията на националното законодателство и методологическите препоръки на Европейската комисия. Ще се проведе във всички държави - членки на Европейския съюз, при използването на единна методология и хармонизиран инструментариум, разработени и утвърдени от Евростат.

Основната цел е да се осигурят съпоставими статистически данни за разпространението на насилието, основано на пол, в страните от Европейския съюз.

Обект на наблюдение са всички жени на възраст 18 - 74 години, членове на обикновените домакинства, попаднали в извадката. Излъчена е извадка на случаен принцип от 8 200 домакинства във всички области на страната.

На територията на област Варна ще бъдат посетени 560 домакинства. Във всяко ще бъде анкетирано само по едно лице - жена на възраст от 18 - 74 години, като изборът ѝ отново е случаен.

Основният метод за събиране на данни ще бъде персонално интервю „лице в лице“. Наблюдението се осъществява с участието на специално обучени анкетьори, служители в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, които ще се легитимират със служебна карта и ще представят писмо от председателя на НСИ.

Предвид епидемиологичната обстановка в страната и за улеснение на респондентите е предвидена и възможност за самоанкетиране чрез уеб-базирано приложение, като всеки изразил желание ще получи индивидуално потребителско име и парола за вход в приложението.

Събраната информация ще бъде използвана само за статистически цели и нейната конфиденциалност се гарантира от разпоредбите на гл. Шеста, чл. 25, 26 и 27 от Закона за статистиката.

Коментари

Новини Варна