IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
14:30 | 19 ноември 2021
Обновен: 18:41 | 25 април 2024

Наказания за още 26 мигранти задържани преди дни в района на Шумен

Повечето са от Афганистан

По материала работи: Ставри Таргов
Наказания за още 26 мигранти задържани преди дни в района на Шумен

Районна прокуратура - Шумен, приключи работата по още 26 бързи полицейски производства по чл. 279, ал. 1 от НК, образувани срещу две групи от общо 26 чужди граждани, преминали без разрешение границата на Република България. Постигнати са осъдителни присъди за всички участници, също както при 19-те случая приключени по-рано през седмицата.

Двете групи бяха установени и задържани край село Хан Крум, община Преслав, и край град Шумен на 15 и 16 ноември 2021 г. Всички задържани са от мъжки пол, като по-голяма част от тях непълнолетни, само трима са навършили 18 години.

Чужденците обяснили, че са преминали нелегално границата между Република Турция и Република България на неустановено към момента място и заявили, че идват от Афганистан, само един се определя като сириец. Никой от тях няма документи за самоличност.

Двама от пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, а един на осем месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието за всички тях е отложено с 3 години изпитателен срок. Двама от тях трябва да платят глоба в размер на 200 лева, а третият – в размер на 100 лева.

23-мата непълнолетни са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от Районен съд – Шумен, споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

За седмица в района на Шумен са установени три групи от чужди граждани, срещу всички тях са образувани бързи полицейски производства и Районната прокуратура е постигнала бързи осъдителни присъди.

Коментари

Новини Варна