IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
13:30 | 14 декември 2021
Обновен: 10:55 | 20 април 2024

Токът в Суворово: Като в играта "Тука има, тука няма

Жителите на града настояват в подписка за решаване на проблемите с електричеството

По материала работи: Ставри Таргов
Токът в Суворово: Като в играта "Тука има, тука няма

Живеещи в град Суворово и съседните села недоволстват от постоянни токови удари и аварии по електропреносната мрежа. Хората казват, че токът спира над 10 пъти на ден, а от това изгарят електроуредите им. През последните месеци авариите са още по-чести и въпреки жалбите на потърпевшите до този момент няма решение на проблема, съобщава БНТ.

В община Суворово живеят над 7 хиляди души. Хората казват, че проблемите с тока тук са от години. Освен токови удари често електричество няма часове наред.

"По 4, 5 часа, а за премигването - всеки ден, сутрин и вечер, задъжително. Днес 2, 3 пъти премига токът и изгарят уредите. Компютърът ми изгоря, захранването, изгоря ми и телевизорът. Това са разходи излишни. Зимата става по-зле, ама при нас няма зима, няма лете - постоянно, денонощно", оплаква се Иван Пенев, жител на Суворово.

"Два телевизора ми изгориха. Спират, пускат, спират! Сега като е така бягаме хладилниците да изключваме. А зимата как се оправяте?. Печката, дървата – и толкоз! Климатикът не можем да пуснем като няма ток, не става", допълва Яни Янев.

Жителите на Суворово и съседните села постоянно подават жалби до електроразпределителното дружество, но до момента проблемите с тока не са отстранени. Хората казват, че цените са непосилно високи, а качеството на услугата - много ниско.

"Спира непрекъснато! По много време нямаме например телевизия, парното ми не тръгва, интернетът ми прекъсва! Някъде има някаква повреда, която не е отстранена", посочва Надежда Милкова.

"Има дни и по 10 пъти спира. Просто премигва и пак го пускат. Особено през зимата. Фризери, хладилници. Имам даже изгорял телевизор. През зимата е имало и по 2, и по 3 часа проблеми. Как се справяте с отоплението през зимата, щом по 10 пъти спира на ден? Аз съм вземала мерки-имам агрегат, защото парното ми не гори без ток", обяснява Недка Желязкова.

Нели Христова е управител на хранителен магазин в града. Недоволства, че заради токовите удари оборудването постоянно се поврежда, а ремонтът му струва много пари.

"Изключват компютри, изключват хладилни витрини и естествено се разваля стоката! Непрекъснато изгарят компютрите в магазина. Знаете, че е поскъпнал животът и човек не може непрекъснато да си сменя електрическите уредите", коментира Нели Христова.

С надеждата проблемът най-сетне да бъде решен, хората в общината са направили подписка. Само за няколко дни в нея са се включили над 2 хиляди души.
Според кмета Данаил Йорданов, причина за честите аварии е дългото 13-километрово трасе до подстанциите "Вълчи дол" и "Девня 1", откъдето Община Суворово се захранва с електричество.

"Вариант, който би ни спасил, това е свързването с подстанция "Добруджа", която се намира на територията на нашата Община. Трасето, което е между Девня и Суворово минава през нивите. В момента също е голям проблем, че подстанция "Девня", от която ние взимаме, в момента е в ремонт и ние взимаме от друга подстанция и натоварването става по-голямо и затова са последните токови удари", поясни Данаил Йорданов.

Писмото с предложението на кмета за смяна на подстанциите, както и подписката, вече са изпратени до всички институции.

От електроразпределителното дружество отговориха, че захранването на Суворово не може да бъде прехвърлено към подстанция "Добруджа", защото тя разпределя високо напрежение и това не позволява включването на съоръжения от средно и ниско напрежение. Заявиха също, че редовно извършват профилактика на електроразпределителната мрежа, монтирани са и птицезащитни устройства.

Честите прекъсвания на тока в Суворово през последния месец от енергийното дружество обясниха с ремонта на подстанция "Девня 1". Допълниха още, че догодина предстои цялостна рехабилитация на въздушните електропроводи Щипско, които осигуряват резервно захранване на град Суворово.

Коментари

Новини Варна