IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
15:20 | 19 януари 2022
Обновен: 19:02 | 22 април 2024

Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

Целта е да бъдат осигурени евросредства за възстановяването им

По материала работи: Ставри Таргов
Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

Да бъдат изкупени дюните, попадащи в терени частна собственост, предвижда Министерството на околната среда и водите. 5440 декара имат собственици, а придобиването на имотите е станало преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който определя дюните като изключително държавна собственост. Това обясни за Радио Варна зам.-министърът Тома Белев.

Той посочи, че за няколко десетилетия са направени много заменки. Още при процесите на земеразделяне. най-често със свидетели, дюни са заявявани като земеделски земи, а чрез приватизация са попадали в активите на частни дружества.

Това, което предлага нашият екип, е да бъдат осигурени евросредства за изпълнение на мерки, свързани с възстановяване на качеството на средата в тези зони.

Той обясни, че не могат да задължат собствениците да правят разходи за поддържане на качеството на тези екосистеми, но всеки, който има желание може да предложи на държавата техните имоти да бъдат изкупени.

Коментари

Новини Варна