IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
15:40 | 7 февруари 2022
Обновен: 16:05 | 14 април 2024

Строителен измамник остава зад решетките

Завлякъл с пари няколко фирми

По материала работи: Ставри Таргов
Строителен измамник остава зад решетките

След като уважи искането на Районна прокуратура – Разград, състав на Разградския районен съд определи „задържане под стража“ за мъж от София, извършил серия от измами, при които няколко юридически лица били ощетени.

Я.Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в условията на повторност в немаловажни случаи, представяйки се за длъжностно лице – управител на търговски дружество, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в петима представители на търговски дружества, че ще им достави строителни материали, и с това причинил на юридическите лица имотна вреда в големи размери. За този род престъпления Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

В петте случая на реализирани измами 46-годишният мъж използвал една и съща схема. След осъществен контакт с потенциалните жертви той предлагал изгодни цени за търсените от тях строителни материали. Обвиняемият изпращал проформа – фактура на потърпевшите фирми и след заплащане на договорената цена, той трябвало да изпрати стоката. Нещо, което не се случило в нито един от случаите. Така управителите или собственици на пет търговски дружества със седалища в различни градове на страната били ощетени с общо 29 293,35 лева.

От свидетелството за съдимост на Я.Д. е видно, че същият е извършил престъплението, след като вече бил три пъти осъждан за извършени от него измами и в изпитателния срок на всяко едно от тези му осъждания.

Това е един от мотивите на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Разград да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Освен това, съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

На 4 февруари 2022 година Я.Д. е задържан за срок до 72 часа, а днес съдът определи той да остане в ареста. Определението на Районен съд – Разград подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

Коментари

Новини Варна