IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
15:40 | 20 февруари 2022
Обновен: 08:35 | 30 април 2024

Асфалтират пропадналия участък от пътя между Балчик и Каварна

Целта е да се ограничи достъпът на вода

По материала работи: Ставри Таргов
Асфалтират пропадналия участък от пътя между Балчик и Каварна

Пропада панорамният път между Балчик и Каварна. Следващият понеделник ще бъде извършено аварийно асфалтиране, но проблемът очаква генерално решение. Община Балчик е подготвила проект за укрепване, но най-важната част от него – геоложко проучване, все още няма.

Панорамният път е предпочитан не само от туристи, но и от местните жители заради живописните гледки, които се разкриват от него.

"Преди рехабилитацията на участъка имаше няколко пътни участъка, в които бяха регистрирани пропадания. Те бяха от порядъка на 15–20 см дълбочина. След ремонта на пътната основа те бяха изравнени", каза зам.-кметът на община Балчик Димитрин Димитров.

В средата на миналата година отново се появяват пропадания, които са ремонтирани, но през декември се отварят нови много по-сериозни пукнатини.

"Разбира се, че се притеснявам! Както виждате, то си е опасно и не ми се мисли, когато трафикът се засили и хората тръгнат по морето, какво ще се случва", сподели Петър Петров.

Свикана е комисия от специалисти, включително и геолози.

"Стигна се до извода, че това древно свлачище "Тузлата" е на етап с утихнали функции, но самите геолози обърнаха внимание, че то не е детайлно обследвано", обясни Димитров.

30-метровият участък на видимото пропадане ще бъде асфалтиран още в понеделник, за да се ограничи достъпът на вода в основата на пътя. Необходимо е обаче геоложко проучване, за да се установи дали не са се активизирали нови свлачищни процеси. В общината очакват оферти от месец, но такива няма.

"На финала е и проектът, който ще даде решението за укрепване на участъка. За да бъде завършен, трябва това геоложко проучване. Подали сме сигнал в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, имаме тримесечен срок да кандидатстваме с проекта там", заяви Димитров.

Подобно трайно укрепване вече е правено в началото на пътя преди около 7 години. Заради свлачищния характер на цялата местност по панорамния път е забранено движението на тежкотоварна техника. Това обаче видимо се нарушава.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.
 

Коментари

Новини Варна