IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
15:57 | 14 май 2015
Обновен: 13:33 | 24 март 2024

Античен комплекс край Шкорпиловци става обект от национално значение

Специална комисия огледа района

По материала работи: Златина Добрева
Античен комплекс край Шкорпиловци става обект от национално значение

Специална комисия от Министерството на културата, назначена със заповед на Вежди Рашидов, огледа археологическия комплекс край Шкорпиловци и подготви част от документите за обявяването му за обект от национално значение. Инспекцията бе реализирана в рамките на три дни. Екипът начело с археолога Виктор Попов включва общо 12 експерти – археолози, архитекти, историци, представители на РИОСВ и др. Основната задача на комисията е да подготви необходимите документи за предоставяне на статут и предложение за определяне на режим за териториален обхват и предписания за опазване на археологическия комплекс в землището на с. Шкорпиловци.

„Груповата археологическа недвижима културна ценност „Късноантична крепост (квадрибург), раннохристиянска базилика, раннохристиянска гробница и част от старобългарски вал“ е проучена частично. Разкритите до момента елементи на укрепителната система, сгради и съоръжения илюстрират много важен археологически паметник на културата на раннохристиянското изкуство и архитектура и определят нейното високо научно и културно-историческо значение. Местоположението на комплекса предполага голям експозиционен потенциал и превръщането му в атрактивен обект на културния туризъм”, обясни главният експерт по туризма в община Долни чифлик инж. Йорданка Петрова.

След изготвяне на доклад за работата на комисията той ще бъде внесен за разглеждане на заседание на Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности - СЕСОНКЦ, заедно с предложенията на комисията за режимите за опазване на археологическия комплекс и предоставянето му на категория „Национално значение”.

Коментари

Новини Варна