IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
13:40 | 28 февруари 2022
Обновен: 04:27 | 29 април 2024

Настаниха 80 украински бежанци в хотел Хелиос" в Балчик

Надяваме се и държавните институции най-после да се задействат, призова един от собствениците му

По материала работи: Ставри Таргов
Настаниха 80 украински бежанци в хотел Хелиос" в Балчик

80 са вече настанените в балчишкия хотел „Хелиос“ – който първи отвори извънредно, за да подслони бягащите от войната в Украйна.

„Към момента сме осигурили всичко най-необходимо и засега няма нужда от нищо. Благодарност към всички сърцати балчиклии, които помогнаха, помагат в момента и на онези, които имат готовност при нужда да се включат“ – благодарни са от хотела.

Най-трудно беше в началото, докато се ориентираме и създадем някаква координация и организация. Никой от нас не се е сблъсквал с такова нещо и се учим в движение.

Надяваме се и държавните институции най-после да се задействат и да поемат координацията – споделя Антония Господинова – един от собствениците, и уточнява в пост в социалната мрежа: „В момента в хотел "Хелиос" има 80 човека, постоянно звънят и пишат други, които са някъде по пътя.

Ситуацията е много динамична, защото някои от пристигналите имат нужда само да пренощуват и продължават към други градове в България, където имат роднини или приятели. Други искат при първа възможност да си наемат жилище и да не са в тежест на никого. Но повечето нямат идея нито на къде да тръгнат, нито какво да правят.“

Валентина Георгиева – от сдружение „Музикален свят“ – Балчик, апелира в мрежата, че който иска да помогне, може да го направи на място – храна, одеяла, олекотени завивки. Другите хотели са „Лотос“, "Самара".

Балчиклии обявиха, че предоставят дом и храна за нуждаещи се.

Д-р Цветелина Дончева – педиатър в Балчик, обяви, че децата, нуждаещи се от медицински преглед, могат да посетят практиката и на адрес гр.Балчик, ул."Борис Янев"19 без заплащане.

Бизнесът в Балчик откликва, но очаква да чуе и планът на държавата за реакция и подкрепа. Най-големият проблем се оказва човешкият фактор – да се организира животът на едно семейство с всичко необходимо.

Общинската организация на БЧК в Балчик обяви, че всеки, който желае да помогне, може да дарява в базата на Домашния социален патронаж на ул. „Варненска“ 2, съобщи Радио Варна.

Коментари

Новини Варна