IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
15:50 | 24 март 2022
Обновен: 14:41 | 28 март 2024

Мор на птици по АМ "Хемус" до Ветрино

Сред тях има от вида обикновен мишелов, бял щъркел, горска ушата и забулена сова

По материала работи: Ставри Таргов
Мор на птици по АМ "Хемус" до Ветрино

Обикновен мишелов

Тази седмица в РИОСВ - Варна, постъпиха сигнали за голям брой мъртви грабливи птици по протежението на АМ „Хемус“ в района на община Ветрино.  Експерти от екоинспекцията извършиха проверка на участъка от автомагистралата, попадащ в териториалния й обхват.

Установени са около 30 мъртви птици в двете посоки на движение, встрани от пътното платно, както и до разделителната мантинела. Повечето от екземплярите са от вида Обикновен мишелов, но сред тях има 2 бели щъркела, 4 горски ушати сови и 1 забулена сова.

Телата на намерените мъртви птици са в различна фаза на разлагане и са по дължината на целия проверен участък, което изключва възможността да са били отровени.

Отстрани на пътното платно е забелязано известно количество зърно, най-вероятно от преминаващите по магистралата камиони, които го транспортират.

Зърното привлича различни гризачи и дребни птици, които от своя страна са основната храна на грабливите птици. Това, съчетано с бурните ветрове през последните дни вероятно е довело до увеличаване на смъртността на птиците поради сблъсък с моторни превозни средства. При проверката са обходени и главни пътища в района до магистралата, но не са установени мъртви птици.

Видовете Обикновен мишелов, Бял щъркел, Горска ушата сова и Забулена сова са включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие като защитени видове, във връзка с което, съгласно разпоредбите на закона, телата на намерените екземпляри са оставени на място като част от хранителната верига в природата.

Коментари

Новини Варна