IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
09:30 | 9 април 2022
Обновен: 18:51 | 15 май 2024

След пролетната ваканция: Маските в училищата във Варна - по преценка на директорите

От 11 април т.г. учебният процес се възстановява присъствено

По материала работи: Ставри Таргов
След пролетната ваканция: Маските в училищата във Варна - по преценка на директорите

Носенето на маски в училищата след пролетната ваканция може да бъде въведено по преценка на директорите на училищата, ако има необходимост. Това каза за Радио Варна Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна /РУО/.

Към момента във Варненска област няма директори на училища, които да са заявили, че е необходимо учениците и учителите да носят маски след ваканцията, но някои силно препоръчват носенето на маска с цел опазване здравето на ученици и педагогически персонал.

От 11 април т.г. учебният процес се възстановява присъствено, и ако няма нова епидемична вълна, тази учебна година ще завърши в присъствена форма и в нормалните срокове, каза още Радева.

След пролетната ваканция възможността за обучение от разстояние в електронна среда ще се извършва само според разрешените от Закона за предучилищното и училищното образование до 30 учебни дни по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. За да се ползват тези дни, медицинските причини трябва да са свързани със здравето на ученика. Директорът на училището има право да реши дали да допусне онлайн обучение, поискано с други аргументи.

Родителите на по-големи ученици, които не желаят децата им да се върнат в училище до края на учебната година, могат да изберат между други две форми на обучение – самостоятелна и индивидуална.

Промяната става чрез заявление до директора на училището. Самостоятелната форма на обучение включва самостоятелна подготовка и изпити за определяне на годишни оценки по учебните предмети от училищния учебен план за дневна форма на обучение. То се организира след решение на експертна комисия, създадена към съответното регионално управление на образованието, в която се включва и представител на Агенцията за социално подпомагане.

Друга възможна форма за обучение без всекидневен контакт с много хора е индивидуалната. Тя включва индивидуални учебни часове, а срочната и годишна оценка се определя на базата на текущо оценяване или чрез изпити.

Коментари

Новини Варна