IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
12:00 | 9 април 2022
Обновен: 05:53 | 21 април 2024

Наплив от украйнски бежанци на ГКПП "Дуранкулак"

Тази сутрин има 5 автобуса с бягащи от войната

По материала работи: Ставри Таргов
Наплив от украйнски бежанци на ГКПП "Дуранкулак"

Снимка bTV

Бежанският поток от Украйна непрекъснато се увеличава. По данни на националния кризисен щаб за денонощие у нас вече влизат и остават 2500 бягащи от войната. А досега те са били наполовина. В същото време има и струпване на автобуси, които превозват бежанците от Украйна.  

Тази сутрин има 5 автобуса с бягащи от войната, съобщава bTV.

Над 10 пък чакат по-близо на “Дуранкулак” за регистрация за временна закрила вчера. До преди два дни автобусите, идващи от Украйна, са били разпределяни както на пунктовете за регистрация на границата, така и в най-близките РПУ-та.

"Колегите от полицията казват, че са получили някаква заповед всички автобуси да се регистрират задължително тук. Миналата седмица ги пропускаха, ходеха в Шабла, по другите пунктове, нямаше проблем, ходеха спокойно. А сега всички са тук", обясни Георги Георгиев - доброволец на ГКПП “Дуранкулак”.

"Дойдохме  вчера вечерта. Бягаме от войната. Казаха ни, че зелена карта е най-добре да получим тук. Истина ли е, или не, не знам“, споделя Нина от Днепропетровск.

И докато хората стоят на пункта часове наред, за да получат зелената карта, пред РПУ-ата, където също могат да бъдат регистрирани, няма никого.

"Всеки ден има много автобуси, с които влизат хора директно по хотелите. Те не минават през никакви пунктове и след това ние трябва да ги извадим от хотелите по някакъв начин, да ги заведем в РПУ-тата за регистрация. Но това е един далеч по-сложен процес", обясни Валери Рачев – председател на националния кризисен щаб към МС.

През последното денонощие на „Дуранкулак“ са влезли 1314 украинци. За същия период на пункта за регистрация  временна закрила са получили 453.

Коментари

Новини Варна