IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
16:10 | 2 май 2022
Обновен: 00:59 | 25 април 2024

В Бяла почетоха празника на Св. Атанасий Велики (Снимки)

Местна легенда разказва, че корените на празника произлизат от далечната 1876 г.

По материала работи: Ставри Таргов
В Бяла почетоха празника на Св. Атанасий Велики (Снимки)

Икона на Св. Атанасий Велики, подарък от жителите на Бяла носещи името на светията

На 2 май Бяла почете празника на своя светия покровител Св. Атанасий Велики. След две годишно прекъсване заради епидемичната обстановка в страната днес беленци, жители на общината и гости на града, се събраха на Античната крепост на нос Св. Атанас, за да отпразнуват края на този мъчителен за всички период и да се помолят с надежда за едни по-добри и по-крепки идни дни.

Мероприятието бе организирано от община Бяла в партньорство с Общински културен институт /музей/ - гр. Бяла.

Празненството започна с традиционното литийно шествие с иконата на Александрийския патриарх от центъра на град Бяла. Иконата, която е дарение от жители на Бяла носещи името на светията, бе носена на ръце от миряни през целия 3-километров път до археологическия комплекс на нос Св. Атанас.

Православното богослужение бе извършено от отец Венци в античната базилика на крепостта, а молитвите тази година освен за здраве бяха и за мир. В последвалите тържества се включиха самодейни състави от читалищата в град Бяла и селата Дюлино и Господиново. Почерпката пък се състоеше от беленско бяло и червено вино и вкусни вити баници, приготвени от отзивчивите жени от пенсионерския клуб в Бяла.

Местна легенда разказва, че корените на празника произлизат от далечната 1876 г., когато беленци са се готвили за освещаването на новопостроения си храм Св. Успение Богородично. За да предотврати събитието, Османската империя изпраща турска войска с кораби, но ненадейно се извива буря и гемиите се разбиват. Събитието станало на Атанасовден.

Оттогава местните жители се събирали всяка година на 2 май на нос Св. Атанас,  за да почетат с ядене и пиене светията и да се помолят за здравето на децата си. 

Една обичана традиция, която с изграждането на военното поделение на носа в средата на миналия век, постепенно отмира. Празника бе възобновен отново през 2015 год. след реставрацията на раннохристиянския комплекс на Античната крепост на нос Свети Атанас.

Коментари

Новини Варна