IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
09:20 | 28 май 2022
Обновен: 03:38 | 27 юли 2024

Във Варна регистрираха случай на марсилска треска след ухапване от кърлеж

16 души са пострадали от паразитите за седмица

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна регистрираха случай на марсилска треска след ухапване от кърлеж

16 души от Варненска област са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през седмицата, сочат последните данни от РЗИ в морската столица. 13 от пострадалите са от Варна, останалите - от селища в областта.

През май и юни е пикът в размножението на кърлежите. Причините са топлото и влажно време и неокосените тревни площи в почти целия град.

Регистриран е и 1 случай на марсилска треска. Заразата се предава от кърлежи по кучетата.

Много е важно при ухапване от кърлеж паразитът да бъде изваден от медицинско лице. Това може да стане в манипулационната на всяка амбулатория за първична или специализирана медицинска помощ или при семейния доктор. След това е добре кърлежът да се донесе за изследване в РЗИ - Варна.

Лабораторният анализ показва от какъв вид е паразитът, но не дали е преносител на зараза. Ухапаният остава под медицинско наблюдение в продължение на 35 дни. Междувременно се следи какви симптоми ще се появят - кожни прояви, висока температура, отпадналост, главоболие, подуване на лимфните възли.

При навременна диагностика заболяванията, причинявани от кърлежи, се лекуват в почти 100% от случаите. Усложненията идват, ако инфекцията бъде сбъркана с грипоподобно състояние. Те са най-тежки при марсилската треска и могат да завършат със смърт.

Коментари