IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
12:00 | 1 юни 2022
Обновен: 23:26 | 25 април 2024

30 хотела в Добричка област кандидатстват за помощ за настаняване на бежанци

Повечето от тях са в община Балчик

По материала работи: Ставри Таргов
30 хотела в Добричка област кандидатстват за помощ за настаняване на бежанци

Общо 257 хотела в страната са кандидатствали по втория етап от хуманитарната програма за настаняване на бежанци от Украйна, която е за периода юни-август. От тях 30 са в Добричка област, основно в община Балчик - общо 26.

Шест от тях са в Албена, седем - в Балчик, в Кранево - 13. По един обекти за настаняване е регистриран в град Добрич, Каварна и селата Камен бряг и Свети Никола.

Информацията е публикувана в сайта, създаден в помощ на украинските бежанци у нас. Там също се уточнява, че получилите временна закрила имат право да останат в България и да живеят тук до 24.02.2023 г., когато според директивата на ЕС срокът изтича.

Отказът от настаняване не отнема останалите права като социални помощи, здравеопазване и образование, право на труд. Вече над 4000 души с временна закрила са започнали работа у нас - или около 10% от работоспособното украинско население у нас.

Над 20 000 социални помощи са изплатени и над 500 деца са започнали училище, а още 1500 са подали своите заявления за записване в образователната система, се обобщава на сайта към 31 май.

Обяснява се още, че държавата предоставя в момента като подслон държавните почивни бази. Според новия план на националния щаб обаче е необходимо временно настаняване в буферните центрове преди финалното разпределение към базите, съобщава радио Варна.

Коментари

Хййккк ( преди 1 година )
Общината трябва да възстанови бурдюрите на паркинга където обръщаше 118 защото там не е обръщач не се правете на хитри и нагли
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна