IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
15:20 | 7 юли 2022
Обновен: 05:10 | 18 април 2024

6 години затвор за катастрофа с краден автомобил, причинила смърт

Присъдата бе потвърдена от Апелативен съд – Варна

По материала работи: Ставри Таргов
6 години затвор за катастрофа с краден автомобил, причинила смърт

Апелативен съд – Варна, потвърди наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години за ПТП, при което е загинал човек, а друг е бил ранен. Извършителят не е имал необходимата правоспособност и е избягал от местопроизшествието.  

Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна, като оправда подсъдимия за това, че не е съобразил скоростта с пътните условия и с възникването на опасност. Втората инстанция обаче призна вината му за това, че не е изпълнил задължението да контролира непрекъснато превозното средство, и че е шофирал с превишена скорост.

 На 18 октомври 2018 г. вечерта Стефан С. и двама свидетели откраднали автомобил, за който подсъдимият притежавал противозаконно придобит ключ.

Макар да нямал шофьорска книжка, той се качил зад волана. След разходки до Добрич и две села тримата потеглили към Варна. Видимостта била намалена заради мъгла и дъжд.

След разклона за с.Любен Каравелово разрешената скорост била 90 км/ч, но подсъдимият се движел със 126 км/ч. При навлизане в завой автомобилът загубил устойчивост и се завъртял. Последвали удари в дървета и преобръщане през таван. Двамата пътници изпаднали от колата.

Единият останал неподвижен и бил изоставен от приятелите си. Подсъдимият изхвърлил регистрационните табели на автомобила и ръкавиците, с които шофирал. На следващия ден при оглед на ПТП, тялото на починал мъж – неговият спътник - било открито.

 Автотехническа експертиза показала, че причина за катастрофата е движението със скорост, значително по-висока от позволената, която не съответствала на пътната обстановка и намалената видимост.

Липсата на умения за управление на МПС са попречили на водача да реагира адекватно. Именно недостигът на опит и познания, придобити по съответния ред, са довели до загубата на контрол над автомобила и излизането му извън пътното платно.

При движение с разрешената скорост, водачът би избегнал загубата на устойчивост, което е пряка причина за последвалия резултат. Т.е., ако подсъдимият беше спазил ограничението на скоростта в участъка – 90 км/ч, без да е необходимо допълнително да я намалява, независимо от влошената видимост, произшествието не би настъпило.

Степента на обществена опасност на деянието е висока освен заради бягството от местопроизшествието, липсата на правоспособност и последвалите смърт и телесна повреда на две лица, но и заради изоставянето на тежко пострадалото момче в безпомощно състояние.

Висока е и обществената опасност на извършителя, предвид шестте му осъждания за множество и разнообразни по вид престъпления. Налаганите му наказания очевидно не постигнали поправителен ефект.

Освен това въпреки че не е имал право да шофира, подсъдимият редовно е управлявал МПС, за което многократно е санкциониран за нарушения на закона.

По тези съображения въззивната инстанция измени присъдата на първоинстанционния съд само в частта за едно от нарушенията на правилата за движение по пътищата, а в останалата част потвърди съдебния акт.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.       

Коментари

Новини Варна