IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
09:40 | 27 август 2022
Обновен: 18:38 | 25 април 2024

6 селища във Варненско са с режим на водата

В други две е установено наднормено съдържание на желязо и манган

По материала работи: Ставри Таргов
6 селища във Варненско са с режим на водата

6 селища във Варненско са с режим на водата. Това са с. Доброглед, с. Любен Каравелово, с. Звездица (по информация на кмета на община Аксаково), с. Аврен, с. Садово, с. Бенковски,съобщават от РЗИ в морската столица.

Извършените анализи в периода 19 - 25 август т.г. показват, че водата в с. Близнаци е с наднормено съдържание на желязо - 500 микрогр./л, при норма – 200 микрогр./л. В с. Круша пък е отчетен манган – 128 микрогр./л при норма – 50 микрогр./литър.

Уведомено е ВиК - Варна ООД за предприемане на действия по компетентност, а именно: изготвяне на оценка на риска по показател „манган” в зона на водоснабдяване „Китка”, преценяване на необходимостта от учестен мониторинг и определяне на мерки.

Във връзка с установеното превишение на максималната стойност по показателя „желязо” в зона „Камчия-Близнаци” ВиК-Варна ООД е информирало РЗИ-Варна, че в момента се работи по проект за присъединяване на селата Близнаци и Приселци към „Деривация Китка- Варна и отклонение Камчийски пясъци”, след което ще се подобри качеството на доставяната вода, а местните водоизточници ще се ползват като резервни.

Коментари

Новини Варна