IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
11:00 | 19 септември 2022
Обновен: 10:17 | 29 април 2024

В община Белослав нямат проблем с разпръснати боклуци

Причината - внедряването на подземни контейнери

По материала работи: Ставри Таргов
В община Белослав нямат проблем с разпръснати боклуци

Гледките с препълнени казани за боклук и разпръснати отпадъци около тях със сигурност не са от най-приятните. Особено през летните месеци, когато тези нелицеприятни "пейзажи" са допълнени и с лоши миризми. Такъв проблем имаше Варна това лято.

Някои общини в страната успяват да решат този проблем с подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци. Сред тях е Община Белослав. В 11 точки в града са разположени по три съда, каза за Радио Варна кметът Деян Иванов. Според него, гражданите вече са свикнали с новата система.

"Отпадъкът, който намираме в тези контейнери е със сравнително чист процент, т.е в контейнерите за хартия гражданите хвърлят хартия, а в тези за пластмаса хвърлят само пластмаса. Това ни улеснява и спестява от бюджета на общинската администрация за сметосъбиране и сметоизвозване", коментира Иванов пред радио Варна.

Той припомни, че проекта за изграждане на системата с подземните контейнери е на стойност 360 хиляди лева.

"Доволни сме и защото при тези контейнери няма възможност да се разпилява боклук. В откритите казани от тип "бобър" много често се случва да има разпиляни отпадъци, дали от животни или от бездомници", поясни кметът на Белослав.

Изпразването на подземните контейнери е веднъж месечно в зависимост от интензитета на пълнене. То се извършва със специален кран, монтиран на камиона на сметопочистващата фирма. Той вдига външното тяло и намиращия се под него голям чувал и го изсипва в камиона. Цялата процедура трае около 3 минути, разкри още Деян Иванов.

Той беше категоричен, че Община Белослав няма проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването.

"Един контейнер за смесени битови отпадъци в централната част на града се обслужва три пъти седмично. Това показва, че гражданите имат култура", коментира Иванов.

Новите подземни контейнери не са ставали обект на вандализъм, тъй като са изградени от специална ламарина, която е устойчива на блъскане и всякакви удари.

Пейки, шадравани и други обекти в града обаче често са обект на вандалски прояви от недобросъвестни граждани. На много от обществените места са монтирани камери, които "виждат" и записват извършителите.

Благодарние на видеонаблюдението много от вандалите са били установени от полицията и получават фактура за стойността на ремонта, разкри кметът.

Коментари

Новини Варна