IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
12:00 | 26 октомври 2022
Обновен: 19:15 | 15 май 2024

10 училища във Варненско са без медицинско осигуряване

Петте снегопочистващи фирми обявиха, че са готови за зимата

По материала работи: Ставри Таргов
10 училища във Варненско са без медицинско осигуряване

Марио Смърков

Областният управител на Област с административен център Варна - Марио Смърков свика разширено заседание от представители на общините в региона, на институции  и организации във връзка с подготовката и  готовността да посрещнат зимния сезон 2022-2023 г.

Целта бе да се предостави информация за създадената до момента организация, да се дискутират взетите превантивни мерки за свеждане до минимум на негативните последствия за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка, да се определят сроковете за отстраняването им.

В заседанието участваха представители на Областното пътно управление, на ВМС на Република България, „Пристанище Варна“ ЕАД, „Електроразпределение – Север“ АД, ОД на МВР- Варна, РДПБЗН-Варна, РЗИ - Варна, ЦСМП-Варна, РУО-Варна, РДГ-Варна и др.

По време на заседанието присъстващите увериха областния управител на Област с административен център Варна Марио Смърков, че са взети всички необходими мерки, според техните правомощия и ресурси, и че имат подготовка за реагиране при влошаване на метеорологичната обстановка.

Представители на общините докладваха, че общинските щабове са актуализирани, изготвени са заповеди за работа при зимни условия, проверена е готовността на техниката, с която ще се почистват населените места, получени са списъците на болните на хемодиализа, осигурени са нафта и твърдо гориво за учебните заведения и детски градини, налични са необходимите количества сол и пясък за обработка на вътрешни площи и пътища против заледяване.

От РУО - Варна,  докладваха, че 10 учебни заведения на територията на област Варна са без медицинско осигуряване.

Представителите на ВМС на РБ, ОД наМВР и РДПБЗН информираха за пълната готовност на служителите от съответните дирекции за подпомагане на общините и областния управител при необходимост.

Петте снегопочистващи фирми, ангажирани с поддръжката на уличната мрежа в община Варна- ДЗЗД „Обединение АБ Варна” (за район „Одесос“), „Хидрострой АД“ (за район „Приморски“) и ДЗЗД „Зебра Варна”, (за „Аспарухово“, с. Звездица, с. Константиново), „Инжстройинженеринг” ЕООД (за район Владиславово,с. Казашко, с. Тополи) и ДДЗ „Варна Строй 2012” (за район „Младост“, с. Каменар) обявиха, че имат готовност за реакция при снеговалеж – разполагат с необходимите машини в изправно състояние, осигурили са инертни материали – луга, калциев хлорид.

Това стана ясно по време на съвместно заседание за зимната подготовка на институциите на територията на общината.

Готовност за зимни условия отчетоха и сметопочистващите фирми „Титан“ и „Адиан“. От „Енергопро“ заявиха, че са осигурени 172 ел. мотора и 86 екипа, както  и 12 екипа за 24-часови дежурства за областта.

От докладите на директорите на училища и детски градини става ясно, че учебните заведения са снабдени с гориво. „Повечето сгради са с подменена дограма, поставени са климатици, извършена е профилактика на парните котли“, съобщи Славничка Ангелова, главен експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“.

В готовност за зимна обстановка са и социалните звена - подсигурена е работата на социалния патронаж и на обществената трапезария, обясни Любомира Комитска, директор на дирекция „Социални дейности“ в общината.

Представители на болници, присъстващи на срещата, изразиха готовност за справяне в зимна обстановка. От МБАЛ „Св. Анна“ обявиха, че са изготвени списъците на хора на хемодиализа. От Военна болница и Онкологичната болница поискаха съдействие за почистване на подстъпите към лечебните заведения и вътрешни отсечки при снеговалеж.

Общинските ДКЦ-та и детските ясли също са заредени с гориво, извършена е профилактика на отоплителните съоръжения, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. От общинското дружество „Градски транспорт“ заявиха, че автобусите са подготвени,  извършен е инструктаж на водачите, фирмата разполага с машини и пясък за почистване и обезопасяване на паркинга на дружеството.

Директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов заяви, че предстои сформиране на комисии по райони, които осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка.

Община Варна има готовност за обезпечаване на необходимите ресурси за нормален ритъм по време на зимна обстановка, каза заместник-кметът Христо Иванов.

Коментари

Новини Варна