IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
09:40 | 11 февруари 2023
Обновен: 13:55 | 2 май 2024

Във Варненско четирима пипнаха кучешка тения за седмица

За да се избегне заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене, плодовете и зеленчуците - също

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варненско четирима пипнаха кучешка тения за седмица

4 души от Варненска област са пипнали кучешка тения(ехинококоза) през седмицата, съобщават от РЗИ в морската столица. Всички са от селища във Варненско.

Кучешката тения е заболяване, което се разпространява както сред животните, така и при хората. Глистите паразитират в червата на месоядни четириноги като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, рисове, койоти, порове и други.
 
Тенията замърсява външната среда чрез изпражненията им, които дори и изсъхнали могат по въздуха да причинят зарази. Основно това се случва при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са щателно измити. Най-често заразени са салатите, марулите, зелето, спанакът, както и плодове, които се събират от земята.
 
Заразата се предава и при непосредствени контакти с кучета и котки, при пиене на вода от открити водоеми. Най-застрашени са гледачите на селскостопанските животни - овце, крави, кози и други, по време на млекодоене, обработка на вълна и т.н.
 
За да се избегне заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене, плодовете и зеленчуците - също. Контактите с бездомни кучета трябва да се избягват.
 
Според експертите, ако домашният любимец е куче, не се налага да напусне семейството, за да се избегне рискът от заразяване с тения. Необходимо е обаче да се прилага схема за обезпаразитяване, назначена от ветеринарен лекар.
 
Ако храната на кучето включва животински субпродукти, те трябва да са преминали термична обработка, съветват експертите.

Коментари

Новини Варна