IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
15:20 | 14 февруари 2023
Обновен: 10:25 | 29 април 2024

Обвиненият за убийството на жена си в с. Бозвелийско ще остане в ареста

Определението е на Апелативния съд

По материала работи: Ставри Таргов
Обвиненият за убийството на жена си в с. Бозвелийско ще остане в ареста

Апелативен съд – Варна, отказа да уважи жалбата на защитата на обвинения в убийството на съжителката си в с. Бозвелийско срещу задържането му под стража, постановено от Варненския окръжен съд. Анализът на пълния обем данни и доказателства по делото потвърждава извода, че законосъобразна е именно най-тежката мярка за неотклонение.

Юлиян С. е обвиняем за това, че е умъртвил жената, с която съжителства, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Както е известно, след подадения сигнал за побой на тел. 112, пристигналите на място екипи на Бърза помощ и полицията установили смъртта на жената. По тялото й са открити множество травми. 37-годишният мъж е бил осъждан, но заради настъпилата реабилитация, се счита от закона за неосъждан.

Адвокатът на задържания изрази несъгласие със заключението на Окръжния съд, че от предходните осъждания могат да се черпят характеристични данни за дееца, които да се вземат предвид и при определяне на мярката за неотклонение.

Защитата оспори доводите в подкрепа на опасностите от укриване и извършване на престъпление при по-лека мярка. Допълнителният разпит на двама свидетели потвърждава, че след деянието обвиняемият е имал повече от час да се укрие, но не го е сторил.

Сам се е обадил на тел. 112 и се е предал, каза процесуалният представител. Юлиян С. поиска да бъде под домашен арест, за да се грижи за децата си.

За представителя на Апелативната прокуратура това твърдение е само про форма, тъй като обвиняемият не е полагал грижи нито за тях, нито за жена си, което е видно от разпитите на свидетели.

Има възможности за адекватни грижи за децата, включително с мерки от страна на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето.

Освен това Юлиян С. е нанесъл удари на най-голямото дете. Извършил е убийството в присъствието на децата. Изключителни са причинените на майка им травми, предвид броя и интензитета на нанесените й удари.

Има данни, че той системно е тормозел и малтретирал семейството си. Събират се доказателства и в подкрепа на обвинение за извършване на убийството в условията на домашно насилие.

Апелативният съд прие за безспорна съпричастността на обвиняемия към престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. В тази насока са събраните гласни и веществени доказателства. Всички те обективират наличието на обосновано предположение за авторството на деянието.

Безспорни са и другите две предпоставки за задържане под стража: реална опасност от укриване и извършване на престъпление. Характеристиката на обвиняемия го очертава като агресивен, избухлив човек, злоупотребяващ с алкохол.

Преди престъплението е употребил както алкохол, така и наркотици. Високата лична опасност на задържания, съчетана с обществената опасност на деянието – включително проявената агресия, надхвърляща обичайните граници - обосновават риска от извършване на престъпление.

Опасността от укриване е свързана с пребиваването и трайно установения живот на обвиняемия в друга държава. По-лека мярка за неотклонение не би могла да се обоснове с това, че Юлиян С. е единственият жив родител на трите малолетни деца. Още повече, че умъртвяването на майка им е станало в тяхно присъствие.

Въззивният съдебен състав прецени, че реабилитацията не влияе върху извода за личната опасност на обвиняемия.

Наличието на трите законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда даде основание на Варненския апелативен съд потвърди задържането под стража на Юлиян С., обвинен за убийството на жена си с особена жестокост и по особено мъчителен за нея начин.

Определението на въззивната инстанция е окончателно.

Коментари

Новини Варна