IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
10:40 | 18 февруари 2023
Обновен: 09:47 | 27 април 2024

В 3 селища във Варненско пият вода с отклонения от нормите

РЗИ с препоръки към потребителите

По материала работи: Ставри Таргов
В 3 селища във Варненско пият вода с отклонения от нормите

В 3 селища във Варненско пият вода с отклонения от нормите. Това сочат последните анализи на РЗИ в морската столица.

В с. Изворско са установени колиформи - 5КОЕ/100мл при норма 0 КОЕ/100 мл. В гр. Провадия - остатъчен свободен хлор - 0,6 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/ и мирис – неприемлив за потребителя.

В с. Куманово - остатъчен свободен хлор - 0,9 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/ и мирис – неприемлив за потребителя.

При анализа на острата заразна заболяемост, не са установени заболявания, предавани по воден път.

Издадени са 2 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор, мирис и колиформи.

Съгласно българското законодателство обеззаразяването на питейната вода при траспортирането и на дълги разстояния е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода.

Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества.

Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика.

Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето.

Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л. 

Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор.

Препоръките:

 Да не се консумира вода директно от чешмата;

 Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

 При готвене да се кипне водата преди да се поставят продуктите в нея;

 В райони с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата.

Коментари

Новини Варна