В 3 селища във Варненско пият вода с отклонения от нормите. Това сочат последните анализи на РЗИ в морската столица.
В с. Изворско са установени колиформи - 5КОЕ/100мл при норма 0 КОЕ/100 мл. В гр. Провадия - остатъчен свободен хлор - 0,6 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/ и мирис – неприемлив за потребителя.
В с. Куманово - остатъчен свободен хлор - 0,9 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/ и мирис – неприемлив за потребителя.
При анализа на острата заразна заболяемост, не са установени заболявания, предавани по воден път.
Издадени са 2 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор, мирис и колиформи.
Съгласно българското законодателство обеззаразяването на питейната вода при траспортирането и на дълги разстояния е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода.
Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества.
Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика.
Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето.
Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л.
Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор.
Препоръките:
Да не се консумира вода директно от чешмата;
Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;
При готвене да се кипне водата преди да се поставят продуктите в нея;
В райони с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата.
Коментари