IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 36°
Област Варна
16:00 | 4 април 2023
Обновен: 18:39 | 9 юли 2024

Питат 649 домакинства от област Варна за доходите и условията на живот

Анкетното проучване е на Националния статистически институт

По материала работи: Ставри Таргов
Питат 649 домакинства от област Варна за доходите и условията на живот

В периода март - юни 2023 г. Националният статистически институт, чрез териториалните си структури, включително отдел „Статистически изследвания - Варна“, ТСБ - Североизток провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“.

С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки.

Наблюдението за доходите и условията на живот (SILC) е част от изследванията включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

В периода март - юни 2023 г. 649 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години.

През 2023 г. в индивидуалния въпросник на изследването е включен модул „Пренасяне между поколенията благосъстоянието и неравностойното пололожение, жилищни задруднения“.

Домакинствата, подлежащи на анкетиране са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

При посещенията си в домакинствата всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта и ще предостави писмо във връзка с изследването.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Варна може да се получи на телефон 052/575240 в отдел „Статистически изследвания – Варна“ на Териториално статистическо бюро - Североизток, към Националния Статистически институт.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Бяла, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Игнатиево, Провадия и Суворово, както и в селата: Аврен, Белоградец, Блъсково, Венчан, Ветрино, Гроздьово, Доброплодно, Долище, Дъбравино, Езерово, Засмяно, Златина, Кичево, Круша, Лопушна, Невша, Осеново, Партизани, Поляците, Пчелник, Синдел, Старо Оряхово, Тополи и Цонево.

Коментари

Новини Варна