IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
15:00 | 7 април 2023
Обновен: 23:50 | 29 април 2024

Високата ефективност на прокурорската работа срещу престъпността отчете Апелативна прокуратура - Варна

Събранието се проведе днес в Юнашкия салон

По материала работи: Ставри Таргов
Високата ефективност на прокурорската работа срещу престъпността отчете Апелативна прокуратура - Варна

Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна – апелативен прокурор Владимир Чавдаров представи резултатите от дейността на прокуратурите в региона на отчетно събрание, провело се днес.

Той анализира тенденциите в дейността им през изминалата 2022 година и посочи добрите практики, довели до добри постижения. Зададе основната посока, в която усилията на магистратите трябва да бъдат насочени, а именно качественото изпълнение на служебните им задължения – гаранция за зачитането и спазването на върховенството на закона, основните права и свободи на гражданите.  

Докладът на Апелативна прокуратура – Варна, бе представен в присъствието на прокурор Ваня Стефанова – завеждащ отдел „Специализиран“ във ВКП, Огнян Дамянов – член на Прокурорската колегия на ВСС, административните ръководители на окръжните прокуратури, районните прокуратури и завеждащите следствени отдели в съдебния район, прокурорите от Апелативна прокуратура – Варна. Събранието започна с поздравителен адрес от името на прокурор Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба, в който беше изразена положителна оценка за работата на Апелативна прокуратура – Варна.

В началото на своето изложение апелативният прокурор обърна внимание на  три групи мерки, които Прокуратурата на Република България инициира през 2022 година, като отговор на промяната на криминогенните фактори на глобално и регионално ниво, произтичащи от вътрешни и външни противоречия.

Първата от тях бе създаване на отдели за разследване на организирана престъпност и корупция в окръжните прокуратури в страната. Втората бе създаване на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, телефонни измами, както и корупция по високите етажи на властта.

А третата бе възобновяване на приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна с цел създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата. Целта на тези мерки бе незабавното активизиране на правоприлагащите и правоохранителни органи, с оглед провеждането на бързи и ефективни разследвания с цел защита на интересите на българските граждани, тяхната собственост и права.

След това той запозна присъстващите с показанията на статистическите данни, като започна от наблюдаваните през 2022 година от прокурорите в Апелативен район – Варна 35 395 преписки по следствен надзор. В сравнение с 2021 г., когато са били 36 764 преписки, тази дейност е намаляла с 3,72%. И през тази година район Варна запазва най-висок дял от общия брой наблюдавани преписки – 48,26%, следван от районите Шумен и Добрич.

Решените преписки по следствения надзор през отчетната година са 34 235 или 96,72% от наблюдаваните. Намалението на този сегмент от прокурорската дейност в сравнение с 2021 г. е с 4,07%.

Запазва се обаче тенденцията за постигане на добри резултати, свързани с решаването на преписките, въпреки че този показател е по-нисък в сравнение с предходната година. В края на 2022 г. са останали нерешени 1160 преписки или 3,28% от общо наблюдаваните през годината, което показва запазване на тенденцията от предходните години.

Резултатността в работата на прокуратурите от Апелативен регион – Варна, може да бъде проследена по показателите – решени спрямо наблюдавани досъдебни производства; внесени в съда с прокурорски актове дела спрямо решените досъдебни производства; върнати от съда дела спрямо внесените в съда с прокурорски актове; осъдени спрямо предадени на съд лица; оправдани спрямо предадени на съд лица.

През отчетния период прокурорите от Апелативен регион – Варна, са наблюдавали 35 840 досъдебни производства, включително и прекратените по давност. В сравнение с 2021 г. се отчита процентно увеличение с около 15,36%, броят им тогава е бил 31 067. За разлика от предходните години, през които е наблюдавана тенденцията за намаляване на наблюдаваните досъдебни производства спрямо предходните отчетни периода, през 2022 г. се регистрира значително увеличение по този показател.

Увеличението се дължи основно на две групи престъпления: против собствеността и престъпления по чл. 343 Б от НК.

Броят на решените досъдебни производства през 2022 г. е 27 264, което показва увеличение с 18,09% в сравнение с 2021 г., през която са отчетени 23 087 решени такива. Съотношението решени - наблюдавани е 76,07%. В сравнение с предходната година - 74,31%, този показател бележи увеличение. По окръжни райони данните сочат, че най-добри са показателите на Шуменския район – 78,77%, следват тези на Търговищкия район – 76,36% и на Варненския район – 76,31%.

Запазва се трайната тенденция, очертала се през последните години, за приключване на голяма част от водените досъдебни производства. Предприети са административно-организационни мерки за скъсяване на времевия интервал от започването на досъдебното производство до окончателното му решаване с краен прокурорски акт.

Апелативна прокуратура – Варна, продължава да упражнява контролните си функции за качеството и срочността в работата на прокурорите на апелативния регион. За поредна година особено ефективно е наблюдението на данните от Регистъра за срочността на разследването и произнасянето от прокурор и Регистъра на лица с мярка за неотклонение.

В резултат на предприеманите мерки броят на просрочените прокурорски произнасяния е значително намалял.

Процентният еквивалент на осъдените и санкционирани извършители на престъпления с влязъл в сила съдебен акт (5038) спрямо лицата с окончателен съдебен акт (5135) за Апелативен регион – Варна е 98,11%. По окръжни райони данните показват, че Добрички район (99,16%), Шуменски район (99,14%) и Силистренски район (99,02%) са с най-високи показатели.

През 2022 г. прокурорите от Апелативен регион – Варна, са участвали общо в 16 954 съдебни заседания. За 2021 г. те са били 17 295. Разпределението по надзори е: наказателно-съдебен надзор – 10 558 съдебни заседания, гражданско-съдебен надзор – 1 020 съдебни заседания, административно-съдебен надзор – 2 118 съдебни заседания.

През отчетния период прокурорите от Апелативен район – Варна, за поредна година положиха сериозни усилия в работата си по делата на специален надзор и такива от особен обществен интерес, свързани с противодействието срещу корупцията, трафика на наркотици, престъпленията с предмет – имущество на ЕС, финансовите и данъчните престъпления и др.

Данните за работата по делата на специален надзор сочат намаление по всички основни показатели. Броят на наблюдаваните досъдебни производства през година е бил 399 и спрямо 2021 г. бележи спад.

Важно да се подчертае, че през 2020 г., 2021 г. и 2022 г. делата за нарушаване на противоепидемичните мерки, свързани с коронавирус инфекцията, бяха 100% взимани на специален надзор и именно това увеличи броя на тези дела в предходните години.

По отношение броя на наблюдаваните досъдебни производства следва да се подчертае, че през 2022 г. в апелативния район са били наблюдавани 143  наказателни производства на специален надзор, извън тези по чл. 355 от НК, при 71 за 2021 г. и 51  за 2020 г.

Налице е двойно увеличение по този показател, което се дължи най-вече на вземането на специален надзор на 37 дела срещу организирани престъпни групи и на 11 дела за корупционни престъпления, постъпили по компетентност от Специализираната прокуратура. Предвид закриването й, противодействието срещу организираната престъпност става отново много приоритетно направление в работата на прокуратурите от апелативния район.

Данните, касаещи противодействието срещу корупцията в района на Апелативна прокуратура – Варна, показват леко повишаване на броя на наблюдаваните (с 3,6%) и решените досъдебни производства (с 5,1%), както и на внесените в съда прокурорски актове (със 7,5%), в сравнение с предходния отчетен период. Една от основните причини за неефикасното, като цяло, противодействие срещу корупцията се корени в твърде остарелия материално-правен инструментариум, с който разполага прокуратурата.

Важен приоритет в работата на прокуратурите от апелативния район бе засиленото противодействие срещу престъпленията по чл. чл. 354а – 354в от НК -  престъпления, свързани с наркотични вещества. През отчетния период бе затвърдена тенденцията, оформена след 2019 г., за намаляване броя на тези досъдебни производства.

Спадът в наблюдаваните дела с 4,6% може да се приеме за статистически устойчив. Много важно е да се подчертае, че това намаление е позитивен факт, който сочи не на занижено противодействие срещу този род престъпления, а напротив – показва повишената ефективност в работата на прокуратурите от района.

Това е особено видно от факта, че независимо от намаляването на наблюдаваните досъдебни производства, е налице стабилност в броя и процентния дял, както на решените такива, така и на внесените в съда прокурорски актове и на осъдените с влязъл в сила съдебен акт лица. Решените дела през периода са 67,9% от наблюдаваните, което показва запазване на добрите резултати от предходните няколко години.

Общо за апелативния район през 2022 г. са осъдени с влязъл в сила съдебен акт много голям брой лица – 570, за 2021 г. те са били 580 лица, което, предвид намаляването на наблюдаваните дела, е атестат за високата ефективност на прокурорската работа. От гореизложеното може да се направи извод, че в апелативния район противодействието срещу деянията по чл. 354а – чл. 354в от НК е с много добра ефективност.

Отчетените в анализа на предишния отчетен период (2021 г.) данни по отношение на показателите по дела с предмет – имущество и/или средства от фондове принадлежащи на ЕС или предоставени от ЕС на българската държава бяха ниски, като през 2022 г. се констатират нови спадове.

Наблюдаваните през миналата година от прокурорите в Апелативен регион Варна производства за престъпления с предмет средства от ЕФ са общо 26. Отчита се намаление от 29,73% спрямо 2021 г.

По отношение на работата по дела с предмет престъпления, свързани с изготвяне, прокарване в обръщение и използване на неистински или преправени парични и други знаци и платежни инструменти през 2022 г. в Апелативен регион – Варна са били наблюдавани общо 618 досъдебни производства, спрямо 526 за 2021 г.

Очевиден е ръстът спрямо предходния отчетен период. Изцяло в положителна насока следва да се оценят и данните по критерия решени от прокурорите досъдебни производства - те са 446.

За сравнение през 2021 г. са били 383, като увеличението е с 6,45%. Абсолютният брой на тези дела е най-висок за последните 5 години. В съда са били внесени общо 53 дела, при 45 за 2021 г.

Делата са били внесени с 53 акта срещу общо 62 лица. Осъдените с влязъл в сила през 2022 г. съдебен акт лица са 55 бр. – с трима повече от предходния отчетен период.

За изминалата година отчетените данни за разследванията на данъчни престъпления са съпоставими с тези от предходната година. През периода, прокурорите от шестте окръжни прокуратури са наблюдавали общо 613 досъдебни производства за данъчни престъпления, при 615 за 2021. Подобрение с около 3,5 % спрямо предходния годишен период бележат решените от прокурорите в региона дела за данъчни престъпления – те са 285.

Такъв е и резултатът при съотношението на решените спрямо общо наблюдаваните през 2022 г. в Апелативен регион – Варна данъчни дела. Делът им е 46,49% от общо наблюдаваните, докато за 2021 г. той е бил 44,72%. През годината в съда са били внесени 59 дела за данъчни престъпления

След отчетените отлични резултати от работата по дела за престъпления с предмет ДДС през 2021 г., сега някои от показателите показват застой, най-вече при предадените на съд по такива обвинения в апелативния регион лица. Наблюдаваните през годината досъдебни производства с такъв предмет са общо 245 бр., колкото са били и през 2021 г.

Новообразуваните производства са 38 бр. Решените от прокурорите дела с предмет ДДС са 105, при 84 за 2021 г. Увеличението е с 25% спрямо предходната година.

Общо проверките и актовете по административния надзор за законност през 2022 г. са 2627 или с 2,02% повече от предходната година, през която броят им е бил 2575.

Общият брой на извършените проверки за апелативния район е 1682, при 1564 за 2021 г. Това се дължи и на факта, че в последните години с популяризирането на дейността на прокуратурата по надзора са се увеличили и сигналите на граждани и институции, с които се иска намеса на прокуратурата в регулиране на определени обществени отношения, където прокуратурата разбира се разполага с определени правомощия и механизми. Броят на тези сигнали и жалби е непостоянен през годините, което и определя различния брой на извършваните проверки.

По инициатива на прокурори от Апелативен регион – Варна, са били образувани 840 преписки по реда на надзора за законност.

Параметрите на работата на Окръжните следствени отдели при окръжните прокуратури от Апелативен регион – Варна, през отчетната 2022 г. са следните: брой разследвани дела по закон и възложени – 1274, при 1196 за 2021 г.; извършени следствени действия по делегация – 1486, при 1226 за 2021 г.; изпълнени международни поръчки 140, при 146 за 2021 г.

Накрая административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна, Владимир Чавдаров заключи, че е положителна тенденцията по отношение на срочността на решаване на досъдебните производства от прокурорите.

В законоустановените срокове приключват 99% от делата на производство. Данните за трайно установения през последните години висок дял на осъдените с влязъл в сила съдебен акт лица показват доброто качество на разследване и прокурорската дейност по обосноваване на актовете и обвиненията пред съда.

Той не пропусна да очертае и приоритетите за 2023 година. Апелативният прокурор постави като трайна цел пред всички прокурори и следователи от апелативната, окръжните и районните прокуратури подобряване качеството и ефективността на тяхната дейност.

По думите му е задължително тяхната работата да показва висок професионализъм и отговорност, да се основава на принципите на точното и еднакво приложение на закона, безпристрастност, законова предвидимост, активност и обективност. Да има приемственост и надграждане на добрите практики, както и добра работна среда, остават важни приоритети за настоящата година.

Сред важните за 2023 година приоритети бе поставено и осъществяването на ефективна и ефикасна медийна политика, която да повиши доверието на гражданите в прокуратурата и да намали обществения праг на търпимост към всякакви противообществени прояви, което би могло да стимулира увеличаване на сигналите от граждани за извършени престъпления.

В заключение прокурор Чавдаров обобщи, че „колкото по-добри са резултатите от работата на прокурорите, толкова по-ясни са посланията им към обществото и гражданите за същината на тяхната работа, а именно постигане на високо ниво на обществен ред и сигурност“.

Той пожела стремеж към високи постижения в работата на магистратите, мъдрост и законосъобразност на решенията им и категоричност в действията им.

Коментари

Новини Варна