IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
11:20 | 8 април 2023
Обновен: 12:21 | 28 април 2024

В 5 селища във Варненско пият вода с лошо качество

Ето съветите на РЗИ

По материала работи: Ставри Таргов
В 5 селища във Варненско пият вода с лошо качество

В 5 селища във Варненско пият вода с лошо качество, сочат последните анализи на РЗИ в морската столица.

В с. Попович е установен остатъчен. хлор – 0,503 мг/л при норма 0,3-0,4 мг/л, мирис – неприемлив, в с. Бенковски – остатъчен хлор – 1,53 мг/л при норма 0,3-0,4 мг/лр мирис – неприемлив, в с. Добри дол – 0,615 мг/л при норма 0,3-0,4 мг/лр мирис – неприемлив;

Анализите показват също, че в с. Тополи – чешма №1 в парка в близост до мостчето, има нитрати – 63,5 мг/лр при норма – 50 мг/л., а в гр. Суворово на „Острата чешма” има колиформи-14 КОЕ/100 мл норма – 0КОЕ/100 мл.

При анализа на острата заразна заболяемост не са установени заболявания, предавани по воден път.

Издадени са 2 предписания до ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

Кметът на община Суворово следва да уведоми по подходящ начин населението, че водата от Острата чешма е негодна за пиене (в това число чрез поставяне на табела).

РЗИ - Варна, препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Съгласно българското законодателство обеззаразяването на питейната вода при транспортирането и на дълги разстояния е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода.

Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества.

Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика.

Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг./л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето.

Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л. 

Уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор са бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор.

На основание гореизложеното даваме следните препоръки:

 Да не се консумира вода директно от чешмата;

 Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

 При готвене да се кипне водата, преди да се поставят продуктите в нея;

 В райони с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата, ссъобщават още от РЗИ - Варна.

Коментари

Новини Варна