IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
15:50 | 9 юни 2015
Обновен: 11:20 | 9 май 2024

Продължават разкопките на крепостта Кастрици и Джанавара

По материала работи: Златина Добрева
Продължават разкопките на крепостта Кастрици и Джанавара

И през този сезон продължават археологическите разкопки на крепостта Кастрици в резиденция „Евксиноград”. Това каза проф. Валентин Плетньов, шеф на Регионалния исторически музей във Варна. Той посочи, че и през тази година Министерството на културата е отделило средства за финансиране на археологически разкопки. Варненските археолози кандидатстват с проекти за финансиране на разкопките, защото Регионалният исторически музей във Варна има относително малко средства заделени за проучване - от порядъка на 30 000 лв.

„Тези средства са за съфинансиране на разкопките при държавно финансиране”, заяви проф. Плетньов.
Той подчерта, че няколко са обектите, по които ще работят през това лято археолозите от Варна. И през този сезон ще продължи проучването на късноантичната крепост Кастрици в резиденция „Евксиноград”, а така също и на княжеския манастир в местността Караач теке край Варна.

„Това са традиционните обекти, които няма как да бъдат завършени за една година”, посочи директорът на РИМ – Варна.

Той допълни, че негови колеги ще работят за поредна година върху базиликата в местността Джанавара. Според археолозите в района се разкриват следи от манастир, който е много интересен за проучване.

Наред с това през това лято ще продължат разкопките и на древната крепост на нос Св. Атанас край град Бяла. Освен това археолози от Варна имат желание през тази година да проведат проучвания в пещера край Бяла, в която са намерени праисторически предмети.

Проф. Валентин Плетньов добави пред радио „Фокус”, че през следващите месеци има възможност да се проучват разкопките и по улица „Преслав”, като според археолозите именно в този район се е намирал театърът на древния град Одесос.

Коментари

Новини Варна