IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
15:30 | 15 август 2023
Обновен: 23:51 | 28 април 2024

Потвърдиха ареста на непълнолетен наркодилър от Варненско

Младежът е бил задържан четири пъти за притежание на дрога

По материала работи: Ставри Таргов
Потвърдиха ареста на непълнолетен наркодилър от Варненско

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, с което е била взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо 17-годишно момче, обвинено в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

На 8 август в жилището, което обвиняемият обитава и в мазето към него, били открити над 200 г марихуана, 119 г екстази, 9 г кокаин и амфетамин, както и електронни везни.

От 2018 г. досега младежът е бил задържан четири пъти за наркопритежание. В края на миналата година е бил признат за виновен в такова престъпление и му е било наложено административно наказание. Майката на момчето живее в чужбина и за него се грижи баба му.

Адвокатът помоли да се даде шанс на доверителя му, тъй като той е признал вината си и съдейства на разследващите.

Представителят на Апелативната прокуратура беше категоричен, че единствено задържането под стража ще държи обвиняемия „вън от калта, в която е затънал“.

Горната инстанция определи като правилно становището на окръжния съд, че на този ранен етап от разследването има достатъчно доказателства ученикът да е съпричастен към деянието.

Въззивният съдебен състав обаче изрази несъгласие с проверявания относно опасността от укриване, като я намери за реална. Момчето получава редовно финансова издръжка от майка си и би могло да напусне страната, за да се укрие.

Има и опасност да извърши престъпление – в дома му са открити различни видове наркотици в немалки количества. През миналата година тийнейджърът е бил признат за виновен в извършване на същото деяние и му е било наложено административно наказание. Многократно е установяван да държи наркотици. Всичко това обосновава висока обществена опасност както на деянието, така и на личността на извършителя.

Престъплението е осъществено в семейна среда.

Нещо повече, бабата е виждала обвиняемия да употребява марихуана. Всички тези обстоятелства правят мярката за неотклонение „под надзор на родител или попечител“ непригодна.

Законът предвижда задържане под стража спрямо непълнолетни да се определя само в изключителни случаи. В настоящия - тази изключителност е свързана и с деянието, и с дееца.

Ето защо бъдещото законосъобразно поведение на 17-годишния обвиняем не може да бъде осигурено с по-лека мярка за неотклонение, заключи Апелативен съд – Варна. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна