IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Област Варна
17:00 | 27 август 2023
Обновен: 06:13 | 22 юни 2024

Предстои основен ремонт на пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас

По материала работи: Ставри Таргов
Предстои основен ремонт на пътя през Дюлинския проход

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 65,6 км от път III-906 Господиново – Дюлино – Каблешково – Сарафово.

В момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнители на основния ремонт на третокласния път, преминаващ през „Дюлински проход“.

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернатива за преминаващите през проходите „Приморски“ /път I-9 Слънчев бряг – Обзор/ и „Айтоски“ /път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос/.

Трасето, което ще се ремонтира, е разделено на два участъка. Първият е Господиново – Дюлино – Гюльовца и е с дължина 34,1 км. Той започва при кръстовището с първокласния път I-9 Старо Оряхово – Бяла в област Варна и завършва при с. Гюльовца в област Бургас.

Вторият участък е Гюльовца – Каблешково – Сарафово. Започва при с. Гюльовца и завършва при кръстовището с път I-9 Бургас – Сарафово /при началото на кв. „Сарафово“/. Дължината му е 31,5 км и е изцяло в област Бургас.

През 2022 г. тръжната процедура за избор на изпълнители на строителството е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията. След прекратяване на производството по обжалване тръжната комисия продължи работата по разглеждане на постъпилите технически оферти.

На 24 август т. г. бяха отворени ценовите предложения на участниците. Пълна информация за отворените ценови оферти в приложения линк - https://www.api.bg/bg/novini/otvoreni-sa-tsenovite-oferti-za-osnoven-remont-na-blizo-77-5-km-tretoklasni-putishcha.html.

След класиране на офертите и решение за избор на изпълнители, ако няма обжалване на процедурата, ще може да се пристъпи към подписване на договорите.

Следващата стъпка е издаване на разрешението за строеж и стартирането на същинските строителни работи. За двата участъка има подписани договори с избрани изпълнители на строителния надзор след проведена процедура по ЗОП.

Стойността на договора за строителен надзор на първия участък е 1 115 000 лв. без ДДС, а на втория участък е 789 100 лв. без ДДС. Основният ремонт на третокласния път ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

За повишаване безопасността на движение до започването на основния ремонт в момента се изкърпва участъкът Бургас - Каблешково, а до средата на септември е предвидено да се изкърпи и трасето от Каблешково към Дюлинския проход.

Коментари

Новини Варна