IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
16:30 | 12 октомври 2023
Обновен: 23:33 | 23 април 2024

55-годишен, предизвикал пожар на пчелин в Аврен, получи условна присъда

Общо причинените от огъня щети са оценени на стойност над 83 000 лева

По материала работи: Ставри Таргов
55-годишен, предизвикал пожар на пчелин в Аврен, получи условна присъда

Осъдителна присъда за 55-годишен, предизвикал по непредпазливост палеж на пчелин. 55-годишният мъж беше признат за виновен в това, че на 2 октомври 2020 г. в землището на село от община Аврен при извършване на огневи работи – рязане с ъглошлайф, по непредпазливост запалил чуждо имущество със значителна стойност – пчелин, който бил разположен в съседен имот.

В резултат на възникналия по непредпазливост пожар последвали значителни вреди, като били унищожени 116 броя пчелни сандъци, 148 броя пчелни семейства, повече от 2800 кг пчелен мед, повече от 1100 кг пчелен восък, както и други принадлежности за пчелина.  Общо причинените щети са оценени на стойност за над 83 000 лева.

От доказателствата по делото се установява, че на посочената дата подсъдимият е рязал с ъглошлайф метални тръби, поставени за ограда в имота му. При рязането се отделяло гoлямo количество искри, кoитo са пoпaднaли в cyxa трева в източната част нa имота, като вследствие нa духащия силен вятър огънят бързо се разраснал и започнал да обхваща широка площ.

Подсъдимият и неговата съпруга опитали да изгасят пожара, но не успели и позвънили на спешния тел. 112. Пристигналите на мястото екипи на Пожарна безопасност и зaщитa нa населението успели да потушат напълно разрасналия се пожар  в късния следобед.

55-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. За причинения по непредпазливост палеж на чуждо имущество със значителна стойност, Районен съд - Варна, му наложи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години.

В негова тежест са разноските по делото, както и направените от пострадалия собственик на пчелина разноски за адвокатско възнаграждение.

Присъдата на подлежи на  обжалване  в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна