IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
15:40 | 18 юни 2015
Обновен: 00:10 | 15 април 2024

Делегация от родния град на Шкорпил обикаля из Варненско

По материала работи: Златина Добрева
Делегация от родния град на Шкорпил обикаля из Варненско

Делегация от чешкия град Високе Мито, водена от кмета Франтишек Жираски, пристига на посещение във Варненско. Посещението е в рамките на подписано през 2011 г. двустранно споразумение за сътрудничество с Долни чифлик, обясни кметът на общината Борислав Натов. Високе Мито е родният град на братята Карел и Херман Шкорпил, допринесли изключително много за развитието на археологията у нас. На катъри, коне и  магарета през 1882 г. те започват да обхождат България и да описват съвършено точно старините ни. Първите планове на старите столици са дело на Карел Шкорпил.

Планът на Велико Търново, създаден от него, се ползва и досега. Братя Шкорпил са оставили сведения и статии за всичко и не само за трите столици – Плиска, Преслав и Велико Търново. Те описват и прабългарските и средновековните християнски паметници, праисторически селища, тракийски могили, пишат за печата на княз Борис Покръстителят, открит във варненската местност Караач теке, за всички паметници около Варна и др., сочат историческите справки. Карел Шкорпил е бил дълги години директор на Варненския археологически музей. Той поставя началото на разкопките край с. Шкорпиловци, което носи неговата фамилия.

В програмата на посещението на чешката делегация са включени срещи с ръководството на община Долни чифлик и обсъждане на важни аспекти от съществуващото и бъдещото сътрудничество, включително и разработване на общи европроекти. Чешките гости ще имат възможност да се запознаят с природните забележителности в региона, да се насладят на девствения плаж на Шкорпиловци и да изпитат трепетни мигове на фотосафари в ловното стопанство „Шерба”.

Предвидено е и посещение на Регионалния исторически музей във Варна и на паметни места, свързани с братя Шкорпил. Кметовете на двете общини - Франтишек Жираски и Борислав Натов, ще открият паметна плоча на братя Шкорпил в с. Шкорпиловци и ще засадят дръвче пред Народно читалище „Изгрев 1919” в Долни чифлик.

Коментари

Новини Варна