IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
12:09 | 22 юли 2015
Обновен: 09:24 | 24 април 2024

В с. Млада гвардия няма нови случаи на заразени с антракс

Пробите на всички изследвани хора са отрицателни

По материала работи: Ставри Таргов
В с. Млада гвардия няма нови случаи на заразени с антракс

Пробите за антракс, взети от 28 души от с. Млада гвардия, община Ветрино, които са консумирали заразено месо или са имали контакт с болни животни, са отрицателни. Това съобщи за в. „Черно море“ и.д. директор на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова. Антраксът е зооноза, т.е болест, която се предава от животни на хора. Но заразяването на човек от човек на практика е невъзможно, припомни тя. Никой от изследваните за антракс хора не показва симптомите на заболяването. Те остават обаче под наблюдение.
Пробите за антракс, взети от двете умрели крави, все още не са излезли. Симптомите, които са проявили, са типични за заболяването, но и за слънчев удар.
Всички живи животни в село Млада гвардия – близо 600 на брой, са вече ваксинирани. Очаква се до седмица те да придобият имунитет. Междувременно селището остава под карантина, като на фермерите е забранено да изкарват животните си на паша. Очаква се забраната да падне до седмица, ако няма нови случаи на антракс, обясниха ветеринарните власти.
Безплатната ваксинация се наложи, след като 53-годишен мъж от Ветринското село почина от антракс.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна